Ο Πράσινος Ασθενής γράφει για τις κινήσεις που κάνει ο Παναθηναϊκός, οι οποίες επιτέλους στηρίζονται στη λογική…

Αν υπήρχε ένα στοιχείο που απουσίαζε από το Τριφύλλι επί Γιάννη Βαρδινογιάννη, αυτό είναι η απλή ποδοσφαιρική λογική. Όσα έδειχναν στην πλειοψηφία των φιλάθλων φυσιολογικά για τον Παναθηναϊκό του Τζίγγερ ήταν δύσκολες σπαζοκεφαλιές – με τη συνδρομή φυσικά των media που έκαναν με ευκολία το άσπρο μαύρο.

Το μεγάλο κέρδος της νέας εποχής που ξημερώνει είναι πως -μέχρι στιγμής- ο Παναθηναϊκός είναι περιστοιχισμένος από ανθρώπους που αν μη τι άλλο ακολουθούν τον απλό δρόμο της λογικής. Δεν είναι ανάγκη να γίνουν σωστά τα πάντα από την πρώτη στιγμή. Ούτε τα αποτελέσματα να είναι άμεσα, αφού έτσι κι αλλιώς οι «εκτός» εχθροί βάζουν συνεχώς τρικλοποδιές. Όσο όμως, όπως φαίνεται,  ο ρόλος των «εντός» εχθρών (που ακόμα υπάρχουν) περιορίζεται, τόσο τα κέρδη θα είναι πολλαπλά.

* Η σκέψη να αλλάξει γήπεδο ο Παναθηναϊκός τη δεύτερη αγωνιστική με τον ΠΑΣ Γιάννινα (φαβορί η Ριζούπολη), εξαιτίας της συναυλίας των Red Hot Chilly Peppers, είναι ό,τι συμφέρει περισσότερο τους «πράσινους». Συναυλίες στο ΟΑΚΑ έχουν κατά καιρούς στο πρόσφατο παρελθόν «αναγκάσει» τον Παναθηναϊκό να αναβάλει παιχνίδια του, κάτι που είχε ως συνέπεια να μαζεύονται, μαζί με τα ευρωπαϊκά, 2 ματς ανά 3-4 ημέρες και λόγω κούρασης να χάνονται πολύτιμοι βαθμοί.

* Το αίτημα για αναβολή του αγώνα της πρεμιέρας στη Λιβαδειά είναι μία πανέξυπνη κίνηση την κατάλληλη χρονική στιγμή. Αν κόντρα στα προγνωστικά αναβληθεί το ματς, τότε το κέρδος είναι αγωνιστικό, αφού θα παίξει η ομάδα ξεκούραστη στη Μάλαγα. Αν, όπως όλα δείχνουν, η Σούπερ Λίγκα «κόψει» το αίτημα του Παναθηναϊκού, τότε ξεμπροστιάζεται στα μάτια της φίλαθλης κοινότητας, καθώς και ο πλέον ανίδεος θα συνειδητοποιήσει πως ο συνεταιρισμός λειτουργεί προς όφελος του Ολυμπιακού, ο οποίος θέλει κουρασμένους τους «πράσινους». Οποιαδήποτε δικαιολογία δεν ευσταθεί αφού λόγω κόπωσης αναβλήθηκε πέρσι ματς του Λεβαδειακού, λίγες ημέρες πριν παίξει με το Τριφύλλι.

* Η λογική λέει πως οι διοικήσεις μίας ομάδας έχουν καλές σχέσεις με τους οπαδούς. Στις άλλες ομάδες ναι, στον Παναθηναϊκό του Γιάννη Βαρδινογιάννη αυτό ήταν κάτι ακατανόητο. Όχι μόνο δεν «αφουγκραζόταν» τα «θέλω» των οπαδών, αλλά τους πολεμούσε με κάθε τρόπο και τους έδιωχνε από το γήπεδο. Μέχρι στιγμής, οι κινήσεις της Παναθηναϊκής Συμμαχίας σε αυτόν τομέα είναι στο σωστό δρόμο. Οι οργανωμένοι οπαδοί και οι απλοί φίλαθλοι έχουν λόγο, πολλές φορές οι ιδέες τους υλοποιούνται άμεσα και νιώθουν πως οι άνθρωποι που «τρέχουν» το Τριφύλλι τους υπολογίζουν. Σίγουρα σε αυτό παίζει ρόλο και ο Νικόλας Βασιλαράς, η παρουσία του οποίου λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη διοίκηση και τους οπαδούς.

* Ποδοσφαιρική λογική ακόμα είναι η παραμονή του Ζεσουάλδο Φερέιρα. Απόφαση, η οποία για να παρθεί έπρεπε να «συγκρουστεί» με τα «θέλω» (έμμισθων) προσώπων με υψηλές θέσεις στον Παναθηναϊκό.

* Ποδοσφαιρική λογική είναι οι μεταγραφές που έκανε ο Παναθηναϊκός. Μπορεί να μην αποκτήθηκαν τρανταχτά ονόματα, λόγω των οικονομικών συγκυριών, ωστόσο όλοι τους είναι επιλογές του προπονητή της ομάδας. Θυμίζουμε πως οι φήμες στις αρχές του καλοκαιριού ήθελαν τους «πράσινους» να αποκτούν μόνο μερικούς φερέλπιδες Έλληνες ποδοσφαριστές, ενώ τα παλαιότερα ένδοξα χρόνια του Βαρδινογιάννη η λογική ήθελε τεχνικούς διευθυντές και όχι προπονητές να αποκτούν παίκτες όχι βάσει αξίας, αλλά βάσει… κατάληξης (κατά προτίμηση σε –ιτς).

* Το παρασκήνιο μπορεί να έχει γιγαντωθεί, μπορεί το αίσθημα του «αδύνατου» Παναθηναϊκού και «δυνατού» ΟΣΦΠ στα κέντρα αποφάσεων να επικρατεί, αλλά η διάθεση να μην μένει τίποτα αναπάντητο είναι κάτι που απουσίαζε. Και είναι και κάτι που ενοχλεί ιδιαίτερα, όπως φαίνεται από τις σπασμωδικές αντιδράσεις των Πειραιωτών κάθε φορά που βγαίνουν στη «σέντρα».

* Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα σκιές που σιγά-σιγά πρέπει να βγουν στο φως (έγγραφα μεταβίβασης, τι έγινε με την ΑΜΚ, υπέρογκοι μισθοί ποδοσφαιριστών – δυσανάλογοι του μπάτζετ, παραμένει πρόεδρος ο Γόντικας, κλπ), ώστε να πειστεί και ο πλέον άπιστος επικριτής του εγχειρήματος.


Πράσινος Ασθενής