Ο Σέρχιο Μαρκαριάν υποστήριξε πως το παιχνίδι της Ελλάδας με την Ουγγαρία είναι τελικός, ενώ άφησε και ανοιχτό το ενδεχόμενο παρουσίας του Κώστα Κατσουράνη στην αποστολή.

 

Αρκετά ενδιαφέροντα υπήρξαν από τη συνέντευξη του Σέρχιο Μαρκαριάν στο πλαίσιο της παρουσίασής του από την ΕΠΟ. Ο Ουρουγουανός τεχνικός, ξεκαθάρισε πως δεν έχει το… μαγικό ραβδάκι για να αλλάξει πολλά στην ομάδα. Ξεκαθάρισε πως στην αποστολή της Ελλάδας δεν θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές, καθώς θέλει να δώσει μία… δεύτερη ευκαιρία στους ποδοσφαιριστές, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε πως εκτιμάει τις ικανότητες του Κώστα Κατσουράνη και πως θέλει ποδοσφαιριστές έξυπνους και όχι κάποιους που απλά θα τρέχουν στον αγωνιστικό χώρο.

Απο εκεί και πέρα, έδωσε χαρακτήρα τελικού στο ματς με την Ουγγαρία, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε αν δεν έρθει η νίκη, δύσκολα θα παραμείνουν ζωντανές οι ελπίδες για την πρόκριση.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, λέγοντας:

«Σε περιστάσεις όπως η σημερινή, συνηθίζεται να εκφράζεται η χαρά και ο ενθουσιασμός για τη συνεργασία με έναν νέο προπονητή. Εγώ α προσπεράσω το πρωτόκολο και θα μιλήσω ειλικρινά. Χαρούμενος θα ήμουν αν δεν πρέπει να προσλάβουμε νέο τεχνικό. Αν δεν συνέτρεχε αυτή η ανάγκη, η Εθνική θα ήταν σε καλή βαθμολογική θέση σε αυτή που της αξίζει δηλαδή. Η αγωνιστική κατάσταση εξελίχθηκε διαφορετικά από ότι επιθυμούσαμε. Βαθμολογική μας θέση στα προκριματικά είναι δυσμενής. Η Εθνική ομάδα που έφτασε μία ανάσα από τους «8» του Μουντιάλ, βρίσκεται στην τελευταία θέση του ομίλου της για τη Γαλλία.

Μιλώντας ειλικρινά και ρεαλιστικά, αυτά είναι τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν ύστερα από τα τέσσερα πρώτα παιχνίδια. Επιστρέφοντας με αυτά τα δεδομένα, αισθάνομαι πως έχω το δικαίωμα πως υπάρχει λόγος να είμαι χαρούμενος που ο κ. Μαρκαριάν είναι μαζί μας γιατί αυτός ο άνθρωπος αποδέχτηκε μία πολύ μεγάλη πρόκληση. Αυτό το γεγονός οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα συνεργαστούμε με έναν τεχνικό μαχητή. Για αυτό το λόγο ναι! Είμαι χαρούμενος που αναθέσαμε την ευθύνη σε έναν προπονητή με πνεύμα νικητή ο οποίος καλύπτει τις προδιαγραφές που τέθηκαν από κοινού με τον κ. Καραγκούνη. Από τις πρώτες επαφές επαλήθευσα αυτή την εντύπωση και σχημάτισα την άποψη πως είναι μαχητής. Είναι οργανωτικός, απλός και ευθύς. Συνεργατικός και εργατικός. Γνωρίζω πως από την ημέρα που έφτασε στην Ελλάδα, έχει αξιοποιήσει το χρόνο του και δουλεύει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον αγώνα της Ελλάδας στη Βουδαπέστη. Με σωστή προετοιμασία ελπίζω πως θα πετύχουμε το στόχο μας. Άλλωστε οι παίκτες που έχουμε, είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό που μας έκαναν περήφανους στη Βραζιλία.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, δεν ξέχασαν να παίζουν ποδόσφαιρο συνεπώς περιμένουμε πως θα ανταποκριθούν στις προσεχείς υποχρεώσεις τους και θα αναστρέψουν τη βαθμολογική κατάσταση. Προσωπικά έχω μιλήσει με τον κ Καραγκούνη που στηρίζουμε στην προσπάθεια της αγωνιστικής ανασύνταξης της ομάδας. Η ΕΠΟ είναι δίπλα του όπως επίσης και στον τεχνικό και ποδοσφαιριστές. Σε κάθε τους βήμα είμαστε όλοι μαζί, και ότι είναι να συμβεί στο τέλος των προκριματικών, θα το ζήσουμε όλοι μαζί. Εύχομαι σε όλους μας καλή τύχη. Γιατί πιστεύω πως τύχη και επιτυχία έχουν συγγένεια. Η τύχη δεν είναι κάτι που έρχεται. Η Επιτυχία είναι κάτι που κερδίζεται αν διεκδικηθεί σωστά. Εμείς οφείλουμε να κυνηγήσουμε την τύχη μας, για να έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας».

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Σέρχιο Μαρκαριάν, σε άπταιστα ελληνικά, ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω την ΕΠΟ για την ευκαιρία που μου έδωσε. Ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολη στιγμή, ξέρουμε πως χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, αλλά πιστεύουμε πολύ στην επιτυχία και πως όλοι αξίζουν μία ακόμα ευκαιρία στην Ελλάδα. Πιστεύω πολύ και τη δουλειά που μπορούμε να κάνουμε. Με την ΕΠΟ και τον Καραγκούνη φτιάξαμε μία τεχνική ομάδα με πείρα με επαγγελματίες, όπως είναι ο Κωστένογλου και ο Μαρσενάρο. Η συνεργασία που έχουμε είναι εξαιρετική. Θα κάνουμε πάρα πολύ καλή δουλειά, όπως είπε και ο πρόεδρος. Δουλεύουμε πολύ σοβαρά αυτές τις ημέρες και θα συνεχίσουμε για να μη γίνουν λάθη. Οποιαδήποτε λύση είναι καλή. Επίσης ξέρουμε πως η στιγμές που περνάει το ελληνικό ποδόσφαιρο, υπάρχει μια νέα ιστορία από το 2004.

Η ιστορία δεν είναι μόνο από τις νίκες, αλλά με την ποιότητα και την παρουσία στις μεγάλες διοργανώσεις που κάνει τη διαφορά. Τώρα είμαστε σε μία ιστορική στιγμή. Δηλαδή αν μπορούμε να κρατήσουμε ζωντανές τις ελπίδες μας για την Γαλλία. Αν δεν το κάνουμε αυτό, θα είναι ένα βήμα πίσω και αυτό πρέπει να σταματήσουμε. Πιστεύουμε σε εμάς και την Ελλάδα. Στη δική μας δουλειά και τη συνεργασία που έχουμε. Θα έχουμε δίπλα μας τον κόσμο και θέλουμε να δώσουμε από εμάς τη χαρά σε αυτούς. Έχουμε δυσκολίες στην Ελλάδα και για εμάς θα είναι ικανοποίηση αν δώσουμε μία θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα».

Σε ερώτηση για το αν έγιναν λάθη, ο Γιώργος Γκιρτζίκης επισήμανε: «Όταν δεν υπάρχει επιτυχές αποτέλεσμα, σημαίνει πως έγιναν λάθη. Πάντα υπάρχουν λάθη. Εμείς που θα συνεχίσουμε, σίγουρα θα κάνουμε κάποια λάθη. Δεν το επιδιώκουμε, αλλά θα αποδειχθεί εκ των υστέρων. Θα προσπαθήσουμε να τα αποφύγουμε. Βλέποντας αυτά που έγιναν στο παρελθόν, θα κοιτάξουμε να μην τα επαναλάβουμε. Με τον κ. Καραγκούνη έχουμε άριστη συνεργασία, είναι ο άνθρωπος που είναι από τους πιο αγαπητούς που έχει το ελληνικό ποδόσφαιρο και συνεχίζει να είναι δίπλα στην Εθνική και να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Σε συνεργασία με όλους, θα κοιτάξουμε να κάνουμε το καλύτερο».

Για το αν έχει μαγικό ραβδάκι, ο Μαρκαριάν επισήμανε: «Δεν ξέρω. Είναι μεγάλο βάρος η ευθύνη που πήρα. Θυμάμαι πως λένε 20 χρόνια. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι όμως. Υπάρχει μόνο δουλειά. Όλα αυτά που έμαθα πολλά χρόνια τώρα. Είμαι ο πρώτος φίλαθλος της ομάδας που δουλεύω. Το πρώτο είναι να έχουμε μία τεχνική ομάδα. Τα παιδιά που δουλεύουν γύρω από την ομάδα, όλοι παίζουν ρόλο. Αν όλοι δουλεύουμε μαζί, εκεί έρχεται η… μαγεία. Δημιουργείς ένα διαφορετικό κλίμα που φέρνει πιο κοντά τη νίκη. Στη βαλίτσα μου δεν είχα κάτι άλλο από ρούχα…».

Αν υπάρχουν αγωνιστικά λάθη στα προηγούμενα παιχνίδια: «Στο ποδόσφαιρο με λίγα λάθη, και πολλά σωστά, είναι πιθανό να χάσεις. Δεν υπάρχει αγώνας χωρίς λάθη ή χωρίς σωστή φάση. Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Μερικές φορές με λίγη τύχη μπορείς να κερδίσεις. Πιστεύω πως η Ελλάδα εκτός από τις συνεχόμενες παρουσίες της στα μεγάλα τουρνουά, κέρδισε και ένα στυλ. Το βασικό ήταν το πάθος, και πολύ καλή λειτουργία στην άμυνά της, έχοντας στην επίθεση πολύ καλή αποτελεσματικότητα. Βλέπω πως σιγά – σιγά κερδίσαμε περισσότερους παίκτες που παίζουν στην Ευρώπη με μεγαλύτερη ποιότητα, αλλά ταυτόχρονα χάνουμε το παραδοσιακό μας στυλ. Δεν μπορούμε να κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Πρέπει να ξέρουμε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Το καλό ποδόσφαιρο είναι καλή άμυνα και καλή επίθεση. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Μπορεί να παίζεις όπως η Μπάγερν Μονάχου, αλλά μπορείς να παίξεις και διαφορετικά. Πρέπει να κάνεις τα λιγότερα λάθη στην άμυνα και να κάνεις αρκετές σωστές φάσεις επιθετικά για να κερδίσεις. Αυτός είναι ο δρόμος. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Δεν είναι το ίδιο να προπονήσεις μία ομάδα που έχεις τα παιδιά κάθε μέρα. Είναι πολύ διαφορετικό σε εθνική ομάδα. Πρέπει να έχεις περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση των παικτών. Η λειτουργία της προπόνησης, το σύστημα σε αυτή, πρέπει να είναι διαφορετικό. Δεν μπορούμε να χάνουμε χρόνο από τεχνικής άποψης. Πρέπει να δουλεύουμε σε ακριβώς αυτά που χρειαζόμαστε. Πως θα το κάνουμε αυτό σε λίγες ώρες. Αυτή είναι η δουλειά μας. Έχουμε πείρα να το κάνουμε. Δεν μπορώ να πω πως θα κερδίσουμε. Λέω πως είμαι σίγουρος ότι με τη βοήθεια από τους παίκτες θα παίζουμε σωστό ποδόσφαιρο. Μετά η νίκη είναι άλλο θέμα. Η Ουγγαρία είναι τελικός και δεν θέλω να κάνω προβλέψεις».

Για το αν θα κάνει αλλαγές στην αποστολή: «Πιστεύω πως θα είναι η ομάδα που έπαιξε. Δεν θα γίνουν μεγάλες αλλαγές. Δεν είναι σωστό να γίνουν αλλαγές. Είναι δύσκολη στιγμή. Πρέπει να παίξουν αυτοί που έπαιζαν πριν και που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Αυτοί πρέπει να είναι οι υπεύθυνοι. Να έχουν μία ακόμα ευκαιρία για να αλλάξουν την τύχη. Αυτή η βάση που έπαιξαν δεν ήταν καλό και θα γίνουν κάποιες αλλαγές. Όχι μόνο στην ομάδα, αλλά και τη λειτουργία. Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τίποτα. Τώρα βλέπουμε ακόμα».

Ο Γκριτζίκης σε ερώτηση για το αν είναι ακόμα στην ομάδα ο Γιάννης Μπεθάνης, είπε: «Ξεκινάμε μία νέα αρχή. Είναι γνωστό. Με άλλον προπονητή, με άλλη φιλοσοφία με άλλο πρόεδρο. Φυσικό ήταν να αλλάξουν κάποια πράγματα. Μέχρι να πάμε στην Ουγγαρία θα ξέρετε πως είναι οργανωμένη η Εθνική και σε ποια βάση. Σίγουρα δεν είναι το ίδιο».

Για το αν παίρνει μεγάλο ρίσκο, ο Ουρουγουανός τεχνικός σημείωσε: «Είναι μεγάλο ρίσκο. Αλλά έχω 35 χρόνια καριέρας και ούτε μία φορά δεν μου έδωσαν μία ομάδα που είσαι σίγουρος να κερδίσεις. Πάντα έπαιρνα δουλειές που… έκαιγαν. Μπορεί ακόμα και χωρίς νίκη να υπάρχουν ελπίδες. Αν εμείς κρατάμε το πρώτο στόχο που πρέπει να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο, χωρίς αυτό δεν υπάρχει κάτι άλλο. Υπάρχει ένα ματς. Ξέρω ότι είναι μεγάλο ρίσκο. Όπως είπα πριν, ούτε μία φορά δεν πήρα ομάδα που πηγαίνει καλά, χωρίς πίεση. Στην Ελλάδα όπου δούλεψα ήταν έτσι. Παντού υπάρχει πίεση. Η τύχη σταματάει».

Για το αν υπάρχει περίπτωση να αγωνιστεί ο Κατσουράνης και αν η Ελλάδα παίξει ξανά αμυντικό ποδόσφαιρο: «Ξέρω τον Κατσουράνη φυσικά. Είναι πολύ καλός παίκτης και τον είχαμε αντίπαλο στην ΑΕΚ. Η πόρτα είναι ανοιχτή για όλους. Πάντα, πιστεύεις μερικές στιγμές ότι τα έχεις όλα. Μετά σιγά- σιγά βλέπεις πως κάτι χρειάζεσαι παραπάνω. Όταν υπογράφεις συμβόλαιο με μία ομάδα, έρχονται πέντε παίκτες. Οι μισοί είναι καλή λύση και οι άλλοι όχι. Στην εθνική δεν υπάρχει αυτό. Στην εθνική είναι οι Έλληνες, δεν υπάρχει άλλη λύση, αλλά η δουλειά του προπονητή είναι σιγά – σιγά να δημιουργήσει νέους παίκτες και να καλυτερεύσει τους ήδη υπάρχοντες. Να δούμε τα λάθη και να τα αποφύγουμε. Πιο πολύ σημασία έχει η ομαδική λειτουργία. Αυτό πρέπει να δώσει ο προπονητής. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν τα πάντα όταν μπουν στον αγωνιστικό χώρο. Δεν είναι εύκολο αυτό. Πιστεύω πως τα παιδιά έχουν πείρα, έχουν μυαλό. Πιστεύω θα τα καταλάβουν όλα. Δεν μπορούμε να προπονήσουμε πιο δυνατά, γιατί οι παίκτες έρχονται ήδη κουρασμένοι από την ομάδα τους. Πρέπει να προσέχεις γα να είναι έτοιμοι για το παιχνίδι. Είναι η δουλειά μας. Σίγουρα, όπως βλέπω, η ποιότητα είναι αρκετή. Μόνο ο Θεός ξέρει».

Για τη διακοπή του ποδοσφαίρου: «Με πονάει που δεν βλέπουμε ποδόσφαιρο τώρα. Πρέπει να προσέξουμε μερικές συμπεριφορές που υπάρχουν. Να μη δημιουργείται αυτό το κλίμα που υπάρχει. Καλύτερο είναι να παίξουν οι ομάδες για να δούμε περισσότερα παιχνίδια πριν τις επιλογές. Η τελική απόφασή μου θα γίνει σε δύο εβδομάδες. Δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά αυτό έχουμε. Κάνει ζημιά η διακοπή όπως και να έχει, γιατί χάσαμε την ευκαιρία να δούμε ακόμα μία φορά τους παίκτες».

Για τις ομάδες του που έπαιζαν με πάθος: «Πρώτα από όλα είναι οι δυνατότητες της ομάδας. Υπάρχει κάτι καινούριο. Πρέπει να σκέφτομαι τι μπορούμε να κάνουμε και να γίνουμε καλύτεροι. Η εξυπνάδα των παικτών πρέπει να είναι μεγάλη για να παίζουν με καλύτερο τρόπο. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το μυαλό των παικτών. Απλά αν είναι έξυπνοι μπορούμε να έχουμε εναλλακτικές. Πρέπει να ψάχνουμε τους καλύτερους. Οι καλύτεροι παίκτες σε δύο ομάδες, είναι αυτοι που έχουν περισσότερο μυαλό και όχι αυτοί που έτρεχαν περισσότερο. Έχουμε τέτοιους παίκτες. Πρέπει να μας δώσουν την εξυπνάδα τους».

Για την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Ελλάδα και να υπάρχει κλίμα οικογένειας: «Αυτό το οικογενειακό κλίμα που υπάρχει σε μερικές ομάδες, έχει μεγαλη σημασία. Εμείς έχουμε κάτι που είναι καλό. Στην Ελλάδα έχουμε μία διαφορετική γλώσσα. Έχει ιστορία και είναι ένα πράγμα που κάνει πιο εύκολο να δημιουργήσει κλίμα οικογένειας. Εγώ θέλω να δουλεύω παράλληλα και στο κλίμα που υπάρχει στην ομάδα. Από εκέι να φτιάξουμε το ελληνικό πνεύμα για να κρατήσουμε τη θέση στο Euro. Αυτό το ελληνικό πνεύμα είναι το βασικό».

loading...