1

Σε νέα τροχιά θέτει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου τον Παναθηναϊκό με τις αποφάσεις που ανακοίνωσε σχετικά με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Μέχρι να δούμε άσπρη μέρα -δίχως να χιονίσει- στο ελληνικό ποδόσφαιρο και να λειτουργήσουν οι θεσμοί όπως πρέπει, η λογική λέει ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα κατακτήσει πρωτάθλημα. Για την οικονομία του χώρου, ας το αποδεχθούμε για να μπούμε στο προκείμενο.

Ακόμα και έτσι, λοιπόν, στον Παναθηναϊκό δεν πρέπει ούτε να απογοητευτούν ούτε να αποπροσανατολιστούν. Πρέπει να συνεχίσουν με συνετό τρόπο, όπως κάνουν έως τώρα Φύσσας, Βόκολος και σε δεύτερη φάση ο Αναστασίου, την προσπάθεια να φτιαχτεί μια καλύτερη από τη φετινή ομάδα, με παίκτες φιλόδοξους και ικανούς οι οποίοι θα έρθουν να πλαισιώσουν τον υπάρχοντα κορμό. Υπάρχει από το πρωί της τελευταίας ημέρας του Μαρτίου του 2015 ένα πολύ ισχυρό κίνητρο: η νέα οικονομική πολιτική της UEFA σε Champions και Europa League για την τριετία 2015-18.

Πάλι για την οικονομία του χώρου, θα πάμε στο ρεαλιστικό για τον Παναθηναϊκό σενάριο. Ποιο είναι αυτό; Να μπει στους ομίλους του Europa League. Οι Πράσινοι πρέπει να παλέψουν να κρατηθούν στην κορυφή του μίνι πρωταθλήματος των play off. Διότι θα τους δώσει μια τεράστια δυνατότητα: να διεκδικήσουν σε 180 λεπτά 5,4 εκατ. ευρώ! Σε… μια ζαριά που λέει ο λόγος. Ας «μιλήσουν» τα μαθηματικά.

Η UEFA ανακοίνωσε την αύξηση του μπόνους συμμετοχής στα play off του Champions League από 2,1 σε 3 εκατ. ευρώ και την αύξηση μπόνους εισόδου στους ομίλους του Europa League από 1,3 σε 2,4 εκατ. ευρώ. Για όσους δεν κατάλαβαν να το αναφέρουμε με παράδειγμα. Αν ο Παναθηναϊκός προκρίνονταν επί της Σταντάρ Λιέγης, θα έβαζε σίγουρα στο ταμείο του 3,4 εκατ. ευρώ. Αν αυτό συμβεί το φετινό καλοκαίρι το ποσό εκτοξεύεται στα 5,4 εκατ. ευρώ. Όσο το 70% περίπου του προβλεπόμενου μπάτζετ για τη νέα σεζόν στον Παναθηναϊκό! Συνυπολογίστε το επίσης αυξημένο market pool που ανακοίνωσε η UEFA και μοιράζεται ανάλογα με τη βαθμολογία κάθε χώρας και τη θέση κάθε ομάδας στο οικείο πρωτάθλημα.

Με το… κλειδί στη μίζα δηλαδή ο Παναθηναϊκός μπορεί να βρεθεί στις αρχές Αυγούστου να έχει βγάλει σχεδόν όλο το μπάτζετ του. Δίχως να βάλουμε στο σακούλι τα χρήματα από τους πιθανούς βαθμούς που θα συγκεντρώσει στον όμιλο (με τη νίκη να δίνει πια 360.000 από 200.000 ευρώ) ή τα εισιτήρια και τις χορηγίες.

Άραγε υπάρχει κανείς που να μην κατανοεί τι σημαίνει να έχει εξασφαλίσει ο Παναθηναϊκός όλες τις πληρωμές του για τη νέα σεζόν μόνο από τα χρήματα της Ευρώπης; Σημαίνει ότι όλα τα υπόλοιπα έσοδα (διαρκείας, πωλήσεις, ό,τι δεν έχει προεισπραχθεί από Nova, ΟΠΑΠ) θα είναι «καθαρό» κέρδος που θα βοηθήσει να κλείσουν κάποιες από τις «τρύπες» του παρελθόντος.

Η UEFA δημιούργησε ένα φωτεινό μονοπάτι στον Παναθηναϊκό. Θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ως μονοπάτι εξυγίανσης. Πρόκειται για τεράστια ευκαιρία να «πετάξει» το Τριφύλλι τα βάρη του παρελθόντος. Για να την αρπάξει, θα πρέπει να κινηθεί τελείως διαφορετικά από πέρυσι. Να κάνει σύντομα τις περισσότερες μεταγραφικές κινήσεις και όχι να «κολλήσει» σε μία ή δύο περιπτώσεις (μια και οι εποχές των παικτών που άλλαζαν τη ροή της σεζόν όπως οι Ζιλμπέρτο, Σισέ, Λέτο έχουν περάσει πιθανώς ανεπιστρεπτί), να επενδύσει δίνοντας χρήματα που δεν υπολογίζει τώρα στο μπάτζετ του και όχι να περιμένει πρώτα να προκριθεί και μετά να επενδύσει.

Αποκλείεται να κατανοούμε εμείς τη σημασία της ευκαιρίας και να μην τον κατανοούν όσοι αποφασίζουν στον Παναθηναϊκό. Φουλ τις μηχανές λοιπόν διοικητικά για να προκύψουν μεταγραφές αξίας και αγωνιστικά για να πάρει η ομάδα την πρωτιά στα play off.

 

Πηγή

Τρελά λεφτά για τις ομάδες σε Champions League και Europa!

Previous article

Ποιός είναι ο Κάιλ Λάφερτι που θέλει ο Παναθηναϊκός [pics-vds]

Next article

You may also like