Κριτική του Γιώργου Λιβέρη

Οι Παλαίμαχοι του Παναθηναϊκού στην πρόσφατη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας τους, βράβευσαν τον προπονητή του Παναθηναϊκού Γιάννη Αναστασίου.
Τυπική αιτιολογία υπήρξε το γεγονός ότι κατάκτησε το Κύπελλο Ελλάδος το 2014. Ουσιαστική αφορμή η διαπίστωση ότι οι ικανότητές του θαυμάσια προσιδιάζουν στο στυλ του Παναθηναϊκού.
Οι Παλαίμαχοι γνωρίζουν περισσότερο παντός άλλου από Αθλητισμό αλλά κυρίως να ξεχωρίζουν τους ταλαντούχους.
Η βράβευση του Γιάννη Αναστασίου δεν αποτελεί την απόδειξη. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός πως πολύ πριν από τη βράβευση, την περίοδο που η ΕΠΟ αναζητούσε με αγωνία προπονητή για την Εθνική Ελλάδος, εμείς είχαμε προτείνει τον Γιάννη Αναστασίου ή πάντως κάποιον Έλληνα.
Η ΕΠΟ για λόγους σκοπιμότητας και για να μην ενοχλήσει τον περίγυρό της, επέλεξε τον ανεκδιήγητο Ιταλό Ρανιέρι. Αυτόν ο οποίος μας οδήγησε στην τελευταία θέση του Ομίλου μας, πίσω από τα νησιά Φερόες. Θέση από την οποία προσπαθούμε και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε.
Εμείς προτείναμε Έλληνα προπονητή. Ο Γιώργος Καραγκούνης από το καινούργιο πόστο του υπευθύνου, είδε πως δεν μπορούσε να «περάσει» έναν 100% Έλληνα και πρότεινε έναν Ουρουγουανό, με πολλά στοιχεία Ελληνικά, ρίζες Αρμενικές, επιτυχημένη θητεία κ.λ.π. Έστω και έτσι, ίσως ξεφύγουμε από την ουρά.
Αντίθετα ο Παναθηναϊκός έσπευσε να προτείνει στον Γιάννη Αναστασίου να μείνει και ο Γιάννης ασμένως το δέχθηκε. Σεμνός καθώς είναι προτίμησε το σπίτι του και την καθορισμένη αποζημίωση από μια  αναζήτηση στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, όπως θαυμάσια θα μπορούσε να το κάνει.
Αυτό αποτελεί πολύ καλή αρχή για το μέλλον του Παναθηναϊκού, αλλά και του ίδιου. Διότι εάν – όπως όλα δείχνουν – ο Γιάννης Αναστασίου ολοκληρώσει το Συμβόλαιό του, θα έχει δημιουργήσει νέο ρεκόρ παραμονής στο Σύλλογο και ένα από τα μακροβιότερα συμβόλαια στην Ελλάδα.
Το υφιστάμενο ρεκόρ κατέχει ο Φέρεντς Πούσκας με 4 ½ χρόνια και με τις μεγαλύτερες επιτυχίες στον Ελληνικό χώρο των Συλλόγων, καθώς στο χώρο της Εθνικής Ομάδος ο Όττο Ρεχάγκελ βρίσκεται στην κορυφή.
Στο διάστημα που θα εργάζεται στον Παναθηναϊκό, ο Γιάννης Αναστασίου πολλά μπορεί να δημιουργήσει με βάση τους Έλληνες παίκτες. Αυτούς δηλαδή που θα αποτελέσουν τη συνέχεια της «Ελληνικής Ενδεκάδας» του Γουέμπλεϋ. Της Ταξιαρχίας του Καλπάζοντος Συνταγματάρχου.
Σήμερα ο Παναθηναϊκός αποτελεί μια ισχυρή εστία δημιουργίας παικτών για την Εθνική Ομάδα. Μια πηγή που εκκολάπτει παιδιά από το πουθενά. Τα ανασύρει από την αφάνεια και τα ανεβάζει στα ουράνια. Τυχαία να σημειώσω ονόματα όπως του Μαυρία, του Καρέλη, του Λαγού, του Κουτρουμπή, του Τριανταφυλλόπουλου, του Δώνη, του Χουχούμη, του Ντίνα κ.λ.π. Αυτοί πρέπει να πλαισιωθούν και με άλλους Έλληνες χωρίς κανείς να παραγνωρίζει τη συνεισφορά των ξένων με επικεφαλής τους Μπεργκ, Ατζαγκούν, Μέντες, Νάνο Μπερίσα, Σίντελφελντ, Πέτριτς κ.α
Η προσπάθεια του Συλλόγου με στόχο το αύριο, γίνεται φανερό ότι δεν είναι εγωκεντρική. Δεν στοχεύει δηλαδή στην απόλαυση οικονομικών αποτελεσμάτων από τις επιτυχίες του Συλλόγου ή από τις επιτυχημένες μεταγραφές. Οι επιδιώξεις κινούνται με γνώμονα τις διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και όχι την αποκόμιση κερδών.
Ο Αθλητισμός – στην ευρεία έννοιά του – μπορεί πλέον να είναι επαγγελματικός, λόγω των συνθηκών, όπως αυτές έχουν δημιουργηθεί, αλλά δεν μεταλλάσσεται σε εμπόριο και επιχείρηση, τουλάχιστον στον Παναθηναϊκό.
 
loading...