0

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και χωρίς να έχουν απαντήσεις για το παραμικρό, βρέθηκε η ΕΠΟ και ο Γιώργος Γκιρτζίκης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, δεχόμενοι τα πυρά των εκπροσώπων των κομμάτων για τη σήψη και τη δυσωδία στο ποδόσφαιρο.

Την γνωστή «κασέτα» περί των κινδύνων αποκλεισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου από τα διεθνή πράγματα, επανέλαβε ο Γιώργος Γκιρτζίκης μιλώντας την Τρίτη 28/4 στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου για δεύτερη μέρα συζητούνται οι διατάξεις του νέου αθλητικού νομοσχεδίου.
 
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ επικαλέστηκε δηλώσεις του Μισέλ Πλατινί για το αδιαπραγμάτευτο του αυτοδιοίκητου και υποστήριξε ότι ο υπό ψήφιση νόμος το καταργεί.
 
Σημείωσε, ότι «η ΕΠΟ δεν λαμβάνει καμία επιχορήγηση από την Πολιτεία, αντίθετα η ίδια χρηματοδοτεί το ποδόσφαιρο» και πρόσθεσε: «Η έκδοση κανονισμών και αποφάσεων, ο πειθαρχικός έλεγχος ανήκουν αποκλειστικά στην ΕΠΟ χωρίς να επιτρέπεται η παρέμβαση τρίτου, ακόμα και της Πολιτείας. Τα ποινικά αδικήματα, η νομιμότητα των ποδοσφαιρικών σωματείων και ο φορολογικός έλεγχος είναι ευθύνη της Πολιτείας. Οποιοδήποτε ζήτημα λειτουργίας ρυθμίζεται αυτόνομα. Η ΕΠΟ είναι η μόνη αρμόδια για τους κανονισμούς. Οι κανονισμοί αυτοί δεν μπορούν να υπάγονται σε κανέναν Υπουργό. Με άλλοθι την άσκηση της βίας προβλέπονται ποινές όπως η απαγόρευση τέλεσης αγώνων, η απαγόρευση συμμετοχής ομάδων στην Ευρώπη, ποινές που επιβάλλονται κατά παράβαση του καταστατικού της ΕΠΟ».
 
«Είστε υπερήφανος κύριε Γκιρτζίκη»;
 
Ιδιαίτερα αιχμηρός για την ΕΠΟ και τις πρακτικές της, ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διεθνής διαιτητής, Πέτρος Κωνσταντινέας:
 
«Κύριε Γκιρτζίκη κατηγορούνται πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στη λειτουργία της αθλητικής δικαιοσύνης. Αυτό δεν σημαίνει αποτυχία του συστήματος; Η ομοσπονδία σας έχει εναρμονιστεί επιλεκτικά με τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ και μας λέτε να σεβαστούμε τις διεθνείς συνομοσπονδίες; Το μισό Δ.Σ. και οι μισοί διαιτητές κατηγορούνται. Ο εισαγγελέας διερευνά καταγγελίες μέλους σας για στημένους πίνακες. Είστε περήφανος για το Δ.Σ. της ΕΠΟ αυτή τη στιγμή; Να κάνετε μια δήλωση στον Τύπο και να μην κρύβεστε.
 
«Το παραμύθι της ΕΠΟ πρέπει να τελειώσει»
 
Σφοδρή επίθεση σε βάρος της ΕΠΟ εξαπέλυσε από την πλευρά της το μέλος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, Ειρήνη Μαρούπα:
 
«Η ΕΠΟ είχε πει στις ομάδες να μην δίνουν εγγυητικές επιστολές, από τις οποίες πληρώνονται οι παίκτες ή τρίτοι στους οποίους οφείλονται χρήματα από τις ομάδες. Οι ποινές που επιβάλει η ΕΕΑ είναι ανεφάρμοστες. Η ΕΠΟ επέτρεπε στις ομάδες να παίζουν, αδιαφορώντας. Το παραμύθι της ΕΠΟ πρέπει να τελειώσει.
 
Οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς, Φάκος και Αντωνακάκης έκαναν εξαιρετική δουλειά το 2011. Και απελύθησαν. Γιατί έγινε αυτό, ενώ έκαναν μια χαρά τη δουλειά τους; Διότι δεν εξυπηρετούσε το ότι έκαναν καλά τη δουλειά. Αντικαταστάθηκαν με άλλους που εξυπηρετούν αυτούς που χειραγωγούν το ποδόσφαιρο. Αφού μόνοι τους, λοιπόν, δεν θέλουν να καθαρίσουν το ποδόσφαιρο, πρέπει να παρέμβει η πολιτεία». 

«Ο κόσμος σας έχει γυρίσει την πλάτη»!
 
Ο βουλευτής του ΚΚΕ (που θα ψηφίσει το νομοσχέδιο), Γιάννης Γκιόκας, κινήθηκε το ίδιο επιθετικά:
 
«Το νομοσχέδιο δεν παρεμβαίνει στους κανόνες του παιχνιδιού. Παρεμβαίνει σε ένα βασικό ζήτημα και να μην κρυβόμαστε πίσω από ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ. Θα δεχτούμε δηλαδή αν αύριο μεθαύριο η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ έρθει και μας πει ότι μέσα στις 4 γραμμές του γηπέδου γίνεται ό,τι θέλω εγώ χωρίς να λαμβάνω υπόψη το κράτος; Η παρέμβαση είναι για τα δικαιοδοτικά όργανα σε ένα πλαίσιο που μας περιγράφηκε με τα μελανότερα χρώματα. Γιατί η ΕΠΟ δεν θέλει τους δικαστές; Ο ίδιος ο κόσμος σας έχει γυρίσει την πλάτη στο ποδόσφαιρο. Εμείς προτείνουμε ριζικότερες λύσεις, αλλά με το Νομοσχέδιο έχουμε πρόβλημα για το τι δεν κάνει όχι με αυτά που κάνει».
 
Σφοδρή αντιπαράθεση με Γκιρτζίκη-Σαράκη
 
Στη δευτερολογία του προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών, ο Γιώργος Γκιρτζίκης είπε μεταξύ άλλων:
 
«Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε για λύσεις στα θέματα της βίας.
Το θέμα της δικαιοσύνης (σ.σ. για την «εγκληματική οργάνωση») δεν μπορώ να το αγγίξω. Την σεβόμαστε, σεβόμαστε το τεκμήριο της αθωότητας και πιστεύω θα κάνουν τη δουλειά τους.
 
Δεν πρέπει να λέμε ότι η ΕΠΟ καλεί τη ΦΙΦΑ. Εμείς έχουμε υπογεγραμμένη ρήτρα ανεξαρτησίας με τη ΦΙΦΑ».
 
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ, Βασίλης Σαράκης, που ανέφερε:
 
«Η ΕΠΟ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Υπάγεται στον έλεγχο της πολιτείας, δεν διεκδίκησε ποτέ να είναι εκτός ελέγχου. Όμως η ΕΠΟ οφείλει να εναρμονίζεται με τους κανονισμούς της ΟΥΕΦΑ. Για τους δικαστές στην αθλητική δικαιοσύνη, ισχύει από το καταστατικό μας το να είναι εν ενεργεία. Έχουμε όμως συνταξιούχους γιατί η πολιτεία δεν μας επέτρεψε να έχουμε τακτικούς δικαστές σε μεικτά όργανα».
 
Στο σημείο εκείνο, παρενέβη ο Σταύρος Κοντονής και απάντησε:
 
«Αφού δεν σας επέτρεψε η πολιτεία, έπρεπε αμέσως να προσαρμόσετε το καταστατικό σας. Και να είναι όλοι δικαστές, όχι μεικτά όργανα. Εν κρυπτώ το έχετε κάνει, συγκροτείτε όργανα χωρίς κανέναν τακτικό δικαστή. Τι καλύτερο από αυτό που προτείνουμε για τακτικούς δικαστές; Τώρα που το φέραμε σε νόμο και δεν θα υπάρχει πρόβλημα, πρέπει να το δεχτείτε»!
 
Ο κ. Σαράκης του είπε: «Πρέπει να είναι μεικτά τα όργανα. Τα υπόλοιπα είναι τεχνάσματα της πολιτείας».
 
Ακολούθησε για λίγα λεπτά πολύ έντονη αντιπαράθεση, με τον υφυπουργό Αθλητισμού να τονίζει:
 
«Εμείς λέμε τέρμα τα τεχνάσματα και νομοθετούμε. Τώρα δεν θα μπορεί κανείς να σας πει ότι γίνονται λοβιτούρες».
 
«Η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ δεν είναι μπαμπούλες. Έχουμε υποχρεώσεις.
Δεν θεωρώ ότι πρέπει να σκοτώνουμε τα άλογα όταν γεράσουν και γι’ αυτό εμείς σεβόμαστε και τους συνταξιούχους δικαστές», απάντησε ο ο νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ.
 
Στην αντιπαράθεση ενεπλάκη με επιθετικό ύφος και ο Παύλος Χαϊκάλης που είπε: «Τι έγινε με τον Περέιρα που προκάλεσε ένα ολόκληρο γήπεδο; Γιατί έχουν το εκλογικό σύστημα που έχουν; Δεν απάντησαν σε τίποτα από τα ερωτήματα που θέσαμε! Να αποδεχτεί η ΕΠΟ το άρθρο 5 για τους δικαστές. Οι δικαστές που είναι σήμερα είναι φερέφωνα της εκάστοτε διοίκησης»!
 
Ο Πέτρος Κωνσταντινέας ρώταγε επίσης: «Γιατί δεν έχετε εναρμονιστεί με τον κώδικα ηθικής της ΦΙΦΑ»;
 
Αντιπαράθεση υπήρξε και μεταξύ του Σταύρου Κοντονή και του Κώστα Κουκοδήμου, με τον βουλευτή της Ν.Δ. να λέει: «Πρέπει να συνεννοηθούμε και να φέρουμε το καλοκαίρι ένα νομοσχέδιο. Να αποσυρθεί αυτό. Οι φορείς του αθλητισμού να προσέχουν τι λένε στον Κοντονή. Άλλα του λένε, άλλα καταλαβαίνει και άλλα κάνει. Δεν έχει συνεννοηθεί με κανέναν σε κανένα επίπεδο».
 
Ο υφυπουργός Αθλητισμού του απάντησε:
 
«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει δεκτές παρατηρήσεις από ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ και ΕΠΟ. Συνεπώς κύριε Κουκοδήμο, μάλλον εσείς δεν καταλαβαίνετε».

Φεύγει από την Ρεάλ και πάει στην Άρσεναλ;;;

Previous article

Μπέος μαινόμενος: «Ο Ολυμπιακός ευνοείται»!

Next article

You may also like

Comments

Leave a Reply / Αφήστε σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.