Η μεγάλη μπίζνα ασφαλώς είναι το γήπεδο, θα μπορούσε ν’ αποτελέσει μεγάλο κίνητρο για όποιον επιχειρηματία αποφάσιζε ν’ ασχοληθεί, λίγο να φρόντιζε την επικοινωνιακή του πολιτική και να συσπείρωνε τον κόσμο τον πρώτο καιρό θα ξεπερνούσε τα 30.000 διαρκείας ΕΥΚΟΛΟΤΑΤΑ. Το ζόρι βέβαια είναι αλλού. Γράφει ο Δημήτρης Στρατής.

Tον κόσμο του Παναθηναϊκού διοικητικοί, παρατρεχάμενοι, κυβερνητικοί τον βομβαρδίζουν χρόνια τώρα με γενικότητες. Τα χρέη ανεβοκατεβαίνουν κατά το δοκούν κι όπως μας…συμφέρει, γήπεδα χαρίζονται στο μιλητό, σχέδια σωτηρίας παρουσιάζονται όπου πάλι ο κόσμος καλείται να συνδράμει για να υποστηρίξει την πιο αστική ομάδα του τόπου με ΔΕΚΑΔΕΣ λεφτάδες να έχουν πράσινα συναισθήματα, ενώ εσχάτως προέκυψε το επιχείρημα ότι η ρίζα του κακού είναι οι οργανωμένοι που ζήτημα να ‘ναι 10.000 (ίσως λέμε και πολλούς) σε μια δεξαμενή περίπου 2.000.000 οπαδών!

Κομματάκι δύσκολο θεωρούμε οι “ισχυροί” να δίνουν τόοοοοοση βάση στα λεγόμενά 30-40 ατόμων και σ’ όσα γράφουν στα social media (τι πληκτρολογούμε Θεέ μου!) απ’ τη στιγμή που οι ίδιοι έχουν πολλαπλάσια δύναμη και τις θέσεις τους να περάσουν και σε τελική ανάλυση να κάνουν ότι γουστάρουν με τον παρά τους στις ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ομάδες.

Επειδή τις προηγούμενες μέρες πήγαμε νε εμπλέξουμε και τον προπονητή σε όλη αυτή την παρωδία ας αναλογιστούμε ότι ο “στεγνός” και ακέφαλος ΠΑΟ κάθε μήνα πρέπει να δίνει ένα ποσό (το οποίο καλύπτει τα συμβόλαια τριών “Τζανδάρηδων” κι άλλων τόσων “Αυλωνίτηδων”) στην Εφορία για να τυπώνει εισιτήρια και να υπάρχει ως επιχείρηση.

Παλεύει να βρει πεδίο συννενόησης με μάνατζερ, πρώην παίκτες, τεχνικούς διευθυντές, γυμναστές και προπονητές στους οποίους χρωστά για να να ρίξει τις δόσεις χαμηλότερα, επιμηκύνοντας όμως το διάστημα αποπληρωμής των χρεών: αν στην ΠΑΕ είναι δύσκολο να βρίσκονται 500 χιλιάρικα κάθε μήνα, είναι ζόρι να βρεθούν άλλα τόσα για τους υπόλοιπους…50, σαν παράταση μαρτυρίου μας φαίνεται.

Στα προηγούμενα χρέη θα προστεθούν και τα φετινά, δεν νομίζουμε ο Ζέκα, ο Μπεργκ, ο Κλωναρίδης, ο
Καρβουνίδης, ο Κώτσης, ο Γκαλίνοβιτς να αποχώρησαν το καλοκαίρι από το Κορωπί έχοντας τις τσέπες τους γεμάτες. Υπάρχουν επίσης οφειλές στον Κ.Τσακίρη για το “Καλαφάτης”. Ο Γιάννης Αλαφούζος τράβηξε την πρίζα από τον Σύλλογο, όσο κι αν υποστηρίζει ότι αναλαμβάνει χρέη 20.000.000 ευρώ, η τρέχουσα περίοδος θα βγάλει κι άλλα χρωστούμενα. Το μπάτζετ φουσκώνει π.χ από τα λεφτά του Τσάβες, από την αναπροσαρμογή του Χουλτ, από τα χρήματα που έχει να λαμβάνει ο Μολέδο, το ενδιαφέρον της Μπενφίκα για τον Οδυσσέα και τα 2.000.000 που προσφέρει είναι σταγόνα στον ωκεανό, με μια πρώτη ματιά ο ΠΑΟ για να πληρώνει μονάχα τον …σέντερ φορ του πρέπει να κρεμάσει πωλητήριο σ’ όλους σχεδόν τους καλούς του παίκτες οι οποίοι φυσικά έχουν πεσμένες μετοχές αγωνιζόμενοι σε κλαμπ τσακωμένο με τις διακρίσεις εγχώριες και (κυρίως) ευρωπαϊκές.

Αν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε τα λειτουργικά έξοδα, τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για μεταγραφές, τα πρόστιμα από τα οποία κανείς δεν γλιτώνει και κάτι ψιλά που κοστίζει η ομάδα Νέων αυτό σημαίνει ότι τα συνολικά έξοδα του Παναθηναϊκού μπορεί να ξεπεράσουν τα 7-8 εκατ. ευρώ -αφήνοντας εκτός λογαριασμού την εξυπηρέτηση των χρεών. Με το τηλεοπτικό συμβόλαιο υποθηκευμένο, τα χορηγικά έσοδα μειωμένα λόγω της κρίσης και με δεδομένες τις χαμηλές τιμές των διαρκείας εισιτηρίων, θα ‘ναι θαύμα αν αυτός ο ΠΑΟ καταφέρει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του.

Η μεγάλη μπίζνα ασφαλώς είναι το γήπεδο, θα μπορούσε ν’ αποτελέσει μεγάλο κίνητρο για όποιον επιχειρηματία αποφάσιζε ν’ ασχοληθεί, λίγο να φρόντιζε την επικοινωνιακή του πολιτική και να συσπείρωνε τον κόσμο τον πρώτο καιρό θα ξεπερνούσε τα 30.000 διαρκείας ΕΥΚΟΛΟΤΑΤΑ. Το ζόρι βέβαια είναι αλλού…
Πώς θα φτιάξει κάποιος γήπεδο, αν όχι με δάνεια; Ακόμα κι αν τα βρει που εύκολο δεν είναι, ο ΠΑΟ θα πρέπει στο κόστος των χρεών να προσθέσει κι αυτό ενός μελλοντικού δανεισμού για την κατασκευή του γηπέδου: μπορεί αυτό να μην το χρεωθεί η ΠΑΕ και να το χρεωθεί άλλη εταιρεία (όπως π.χ. συνέβη με την Καραϊσκάκης Α.Ε) αλλά πάλι μιλάμε για βάρη δυσθεώρητα υπολογίζοντας και τις παλιές αμαρτίες της ΠΑΕ! Ο Παναθηναϊκός δεν ψάχνει χρηματοδότη, αλλά κάτι σαν πράσινο ευεργέτη. Εναν …τρελό για να θυμηθούμε και τον Δημήτρη Μελισσανίδη που την ΑΕΚ την παρέλαβε ”πεντακάθαρη”. Μόνο που η νομοθεσία άλλαξε κι ο ΠΑΟ δεν καθαρίζει ακόμα κι αν πέσει στα τοπικά!

loading...