0

Ποιος είναι ο Βίκτωρας Ρέστης; Γιατί ένας φίλος του Ολυμπιακού με… άπειρα χρήματα θέλει να σώσει τον Παναθηναϊκό; Τα έργα, οι ημέρες και οι δικαστικές περιπέτειες που έχει ο επιχειρηματίας-κλειδί στην υπόθεση της «πράσινης» ΠΑΕ…

Μπορεί από μικρό παιδί να υποστηρίζει τον Ολυμπιακό, ενώ το 2011 είχε αγοράσει τον ΠΑΟΚ Γλυφάδας, πλέον όμως ο Βίκτωρας Ρέστης εμφανίζεται ως ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά στο deal για την πώληση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στο “Pan Asia”. Το Κυριακάτικο Έθνος παρουσιάζει τον βίο και την πολιτεία του Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος “έπαιξε” κατά το παρελθόν σε σενάρια περί πιθανής εμπλοκής στην ΑΕΚ, ενώ κατείχε σηµαντικό µερίδιο µετοχών στη Μάντσεστερ Σίτι.

Ο Παναθηναϊκός εξάλλου φαίνεται ότι αποτελεί για τον Ρέστη μία εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία, καθώς υπάρχει πάντα στο προσκήνιο και το θέμα της κατασκευής του νέου γηπέδου.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας βέβαια δεν έχει εµφανιστεί ακόµη στο προσκήνιο για την υπόθεση του «τριφυλλιού», λέγεται όμως πως εκείνος είναι ο άνθρωπος ο οποίος είχε την ιδέα για το πλάνο διάσωσης της ΠΑΕ. Θεωρεί ότι το τρίπτυχο «brand name, δυναµική του κλαµπ και αναρίθµητοι οπαδοί» είναι ικανό, εφόσον βεβαίως υπάρξουν η απαιτούµενη επένδυση και η κατάλληλη αγωνιστική και εµπορική διαχείριση, όχι µόνο να βγάλει τον Παναθηναϊκό από το αδιέξοδο, αλλά και να τον επαναφέρει στην κορυφή.

Γνωρίζει, βεβαίως, ότι η διαδροµή θα είναι δύσβατη, καθώς ήδη, ελέω του νυν µεγαλοµετόχου της ΠΑΕ Γιάννη Αλαφούζου, γράφονται οι πιο µελανές σελίδες στην ιστορία του συλλόγου. Ωστόσο κρίνει ότι ο Παναθηναϊκός αποτελεί µία καλή επενδυτική ευκαιρία και το timing για είσοδο στο «τριφύλλι» είναι ιδανικό. Στόχος είναι η έξοδος από την κρίση, η επιστροφή του «τριφυλλιού» στην κανονικότητα και η δηµιουργία υπεραξίας που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον νέων επενδυτών. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο απώτερος σκοπός: να εξυγιανθεί οικονοµικά και να επανέλθει ο ΠΑΟ στην εµπορική του αξία για να γίνει ξανά ελκυστικός ώστε να µεταπωληθεί. Και όλα αυτά θα συµβούν, όπως λέγεται από το περιβάλλον του 50χρονου εφοπλιστή, δίχως να πουλήσει… οπαδιλίκι.

Ο δρόµος που θα ακολουθήσει θα είναι διαφορετικός από εκείνον που συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις. Ουδέποτε έκρυψε, άλλωστε, ότι είναι υποστηρικτής του Ολυµπιακού. Κάτι που σηµαίνει πως, εφόσον τελικά εµπλακεί µε το «τριφύλλι», θα δώσει όλο του το «είναι» για την επίτευξη του στόχου, έστω και αν δεν εµφανιστεί στο προσκήνιο. Θεωρεί, όµως, ότι, αργά ή γρήγορα, θα γίνει αποδεκτός και από τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του Παναθηναϊκού διαµέσου της ισχυρής οµάδας που ευελπιστεί ότι θα δηµιουργηθεί.

Οι κοινές επενδύσεις με τον Πιεμπονγκσάντ

Ηδη, λειτουργώντας ως διαµεσολαβητής για την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ, έφερε τον Αλαφούζο σε επαφή µε τον Ταϊλανδό µεγαλοεπιχειρηµατία Παϊρότζ Πιεµπονγκσάντ, ενώ φέρεται να έχει ενηµερώσει και την κυβέρνηση σχετικά. Η
επιχειρηµατική και συνάµα φιλική σχέση του Ρέστη µε τον Πιεµπονγκσάντ κρατά χρόνια, προτού ακόµη επενδύσουν στη Μάντσεστερ Σίτι, την οποία, έχοντας ως επικεφαλής τον µεγιστάνα και άλλοτε πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης, Τακσίν Σιναβάτρα, αρχικά έσωσαν από τη χρεοκοπία και στη συνέχεια «µοσχοπούλησαν» στον ζάπλουτο Αραβα σεΐχη Μανσούρ.

Πέραν του Πιεµπονγκσάντ, η ισχυρή οµάδα επενδυτών που φαίνεται ότι θα περιστοιχίζει τον Ρέστη αποτελεί ένα εχέγγυο ότι, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, ο Παναθηναϊκός θα µπορέσει να βγει από το σηµερινό αδιέξοδο. Η παρουσία στο σχέδιο διάσωσης των «πρασίνων» του top class ατζέντη, Πίνι Ζάχαβι, είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.

∆εδοµένου ότι εκκρεµεί η ολοκλήρωση του deal, ακόµη είναι άγνωστο πώς θα µοιραστεί η «πίτα» στη νέα µετοχική σύνθεση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και αν το προσεχές διάστηµα θα προκύψουν νέοι υποψήφιοι µέτοχοι. Είναι πιθανό, µάλιστα, από τους βασικούς συµπαίκτες (Πιεµπονγκσάντ, Ρέστης και Ζάχαβι), µόνο ο Ταϊλανδός να εµφανίζεται ως κάτοχος µετοχών του ποδοσφαιρικού «τριφυλλιού» µέσω της Pan Asia Investements. Οι υπόλοιποι, για δικούς τους επιχειρηµατικούς ή προσωπικούς λόγους, θα εκπροσωπούνται (πιθανότατα) µέσω υπεράκτιων εταιρειών από ανθρώπους της απόλυτης εµπιστοσύνης τους. Επί παραδείγµατι, λέγεται ότι ο Ζάχαβι θα ορίσει ως εκπρόσωπό του και τοποτηρητή στο «τριφύλλι» τον έµπειρο Ισραηλινό κόουτς Αβρααµ Γκραντ. Ο 62χρονος πρώην τεχνικός της Τσέλσι προαλείφεται για να αναλάβει χρέη αθλητικού διευθυντή στον νέο ΠΑΟ, τον οποίο οραµατίζεται να δηµιουργήσει η Pan Asia.

Το επιχειρηματικό στάτους του Ρέστη

Πλούσια είναι η επιχειρηµατική δραστηριότητα του Βίκτωρα Ρέστη, ο οποίος είναι επικεφαλής µίας από τις µεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στην Ελλάδα. Ξεκίνησε την επαγγελµατική του πορεία από τη ναυτιλιακή επιχείρηση της οικογένειάς του, την Enterprises Shipping and Trading (ΕST). Ανέλαβε τα ηνία σε ηλικία 36 ετών και συνέβαλε στην ανάπτυξη της εταιρείας που πλέον αριθµεί ένα στόλο άνω των 120 πλοίων. Πλέον θεωρείται µία από τις σηµαντικότερες προσωπικότητες στον χώρο της ναυτιλίας. Επίσης, έχει δραστηριοποιηθεί στον χρηµατοπιστωτικό κλάδο (κάποια στιγµή ήλεγχε τρεις τράπεζες) και στους τοµείς της ενέργειας, του real estate, των ξενοδοχείων και της φιλοξενίας, της αναψυχής, των τηλεπικοινωνιών, των αεροµεταφορών και των ΜΜΕ.

Τα… μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη

Πέραν, πάντως, της έντονης δραστηριότητάς του στο επιχειρείν, ο Ρέστης έχει αρκετά ανοιχτά µέτωπα και µε τη ∆ικαιοσύνη. Πριν από λίγες εβδοµάδες καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για την εµπλοκή του στο σκάνδαλο Καρούζου, γνωστό και ως Καρούζος-gate, όπου κρίθηκε ένοχος για φοροδιαφυγή. Επίσης, εµπλέκεται ως κατηγορούµενος στις δικογραφίες για τα επισφαλή δάνεια που χορηγήθηκαν στις εταιρείες του από τις τράπεζες Proton, Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο και FBB, ενώ παραπέµπεται σε δίκη, µε βούλευµα του Συµβουλίου Εφετών, για το δάνειο που χορηγήθηκε σε εταιρεία του από το Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο για την εξαγορά του πρακτορείου Travel Plan από τον ∆ΟΛ. Την ίδια ώρα βρίσκεται σε διαµάχη µε τον Γιώργο Κουτσολιούτσο των Folli-Follie ο οποίος έχει υποβάλει σε βάρος του µήνυση για κακουργηµατική απάτη.

 

Έτοιμοι για τη νίκη τίτλου οι Νέοι του Παναθηναϊκού!

Previous article

Πρίγιοβιτς: «Καμία ομάδα δεν μπορεί να μας κερδίσει»

Next article

You may also like

Comments

Leave a Reply / Αφήστε σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.