0

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός:

Μια σπουδαία ημερομηνία είναι καταγεγραμμένη σαν σήμερα το 1944  στο πράσινο ημερολόγιο , καθώς αποδεικνύει την ενεργή δράση του Παναθηναϊκού στα χρόνια της κατοχής και ο Σύλλογος δεν λησμονεί την συγκεκριμένη στιγμή. 

Πιο συγκεκριμένα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας υψώθηκε για πρώτη φορά  η ελληνική σημαία  σφραγίζοντας με τον  καλύτερο τρόπο το γεγονός , ότι η έδρα του «τριφυλλιού» αποτελούσε έναν ζωντανό πυρήνα αντίστασης σε όλη τη διάρκειας της κατοχής.

Ο διευθυντής του γηπέδου της Λεωφόρου Αντώνης Βρεττός ύψωσε στον πιο ψηλό ιστό του γηπέδου τη «γαλανόλευκη»  και αμέσως οι φυλακισμένοι στα κολαστήρια του Αβέρωφ ξέσπασαν με ενθουσιώδεις φωνές , ενώ οι Γερμανοί βρίσκονταν ακόμα στην Αθήνα.  Για την ακρίβεια ο Βρεττός έδωσε τη σημαία στους ποδοσφαιριστές Διονύση Δεστούνη και Νίκο Σίμο και υπό τους ήχους σαλπιγγών προχώρησαν στην ανέγερση σημαίας.

Μάλιστα η τελετή επαναλήφθηκε και το απόγευμα ενώ χιλιάδες Αθηναίοι δάκρυζαν από συγκίνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντώνης Βρεττός έστειλε επιστολή στον Δήμαρχο Αθηναίων Άγγελο Γεωργάτο στην οποία ανέφερε «Κύριε δήμαρχε , λαμβάνω τη τιμή να σας γνωστοποιήσω ότι υπό την ιδιότητα μου ως διευθυντού του Γυμναστηρίου του Παναθηναϊκού Α.Ο. ύψωσα εν αυτώ σήμερον 8 Οκτωβρίου  1944 και ώραν 7ην π.μ. την ελληνικήν σημαίαν με βαθύτατη συγκίνηση. Σας αναφέρω τα ανωτέρω , με συγκίνησιν την οποίαν επαυξάνει το γεγονός ότι δια πρώτη φοράν υψούται η ελληνική σημαία εις τη περιοχήν της κυρίως πρωτευούσης».

Τέλος, πρέπει να τονιστεί  ότι στα αποδυτήρια του γηπέδου κατά την διάρκεια της κατοχής  βρήκαν απάγκιο και απανέμι τα παιδιά του Εμπιρείκιου ασύλου και του αναμορφωτικού ιδρύματος Σύρου. Μάλιστα τα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού  χρησιμοποιήθηκαν και για την Παρασκευή παιδικών συσσιτίων.

Με Παππά και Παπαπέτρου το Top-5! (vid)

Previous article

Νέα αρχή για Μολό, συζήτηση με Δώνη – Νταμπίζα!

Next article

You may also like

Comments

Leave a Reply / Αφήστε σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.