0

Ο νέος αρχιπροπονητής της ακαδημίας του Παναθηναϊκού ανέλυσε τις σκέψεις του για τη λειτουργία του φυτωρίου του συλλόγου.

Ξέρει την ακαδημία του Παναθηναϊκού όσο την παλάμη του. Την έχει ζήσει ως παιδί πριν από 40 χρόνια, αφού σε αυτήν θήτευσε προτού απορροφηθεί από την πρώτη ομάδα. Την έχει ζήσει στην άψη της για μια δεκαετία (2007- 2017), όντας προπονητής σε Κ20 και Κ18. Οι δρόμοι του Βαγγέλη Σάμιου και του Πανα – θηναϊκού κινήθηκαν παράλληλα για σχεδόν δύο χρόνια, ώσπου ήρθε η στιγμή να διασταυ – ρωθούν ξανά.

Από τις 3 Δεκεμβρίου 2019 ο Σάμιος ανέλαβε καθήκοντα αρχιπροπονητή της ακαδημίας του Τριφυλλιού! Με πολλή όρεξη για δουλειά και φυσικά την απαραίτητη γνώση για την εφαρμογή της επιτυχημένης συνταγής. Λίγο μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας, ο έμπειρος προπονητής φανέρωσε τη φιλοσο – φία του.

Τι συναισθήματα σου δημιουργεί η επιστροφή σου στον Παναθηναϊκό; «Είμαι πολύ χαρούμενος που γυρίζω στο σπίτι μου. Θα προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για να μπορέσουμε να φτάσουμε την ακαδη – μία εκεί που της αξίζει. Η ακαδημία είναι σημαντική για τον Παναθηναϊκό και επειδή έχουμε και παιδιά της ακαδημίας που ανέβηκαν πρόσφατα στην πρώτη ομάδα, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να γίνει σωστή εκπαίδευση εντός και εκτός γηπέδου. Αυτός είναι ο ρόλος της ακαδημίας και θα προσπα – θήσουμε όλοι με τη δουλειά μας να εξυψώσουμε την ακαδημία μας».

Θεωρείς ότι χρειάζεται αρκετή δουλειά για να φτάσετε στο επιθυμητό επίπεδο την ακαδημία; «Αυτό θέλει αξιολόγηση. Οι άνθρωποι που υπάρχουν τώρα, υπήρχαν και στο προηγούμενο πλάνο, άρα θεωρώ ότι θα είναι εύκολο να μπουν στη διαδι – κασία που είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια. Έχουν δουλέψει όλοι αυτή τη διαδικασία. Θα κάνω κατ’ ιδίαν συνα – ντήσεις με όλους τους προπονητές και θα τα συζητήσουμε».

Τι σημαίνει για σένα η ακαδημία του Παναθηναϊκού; «Είναι ο ίδιος ο Παναθηναϊκός! Μεγα – λώνεις ανθρώπους, μαθαίνοντάς τους την ιστορία του Παναθηναϊκού και τη δυναμική του συλλόγου. Πρέπει να αι – σθάνονται τυχεροί που είναι μέλοι ενός συλλόγου με τόσο μεγάλη ιστορία και πολλές επιτυχίες σε οποιοδήποτε επίπεδο, είτε αγωνιστικό είτε κοινωνικό. Η ακαδημία και το 2013 και το 2017 τροφοδότησε την πρώτη ομάδα και στήριξε το σύλλογο σε δύσκολες στιγμές. Αυτό τα λέει όλα. Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε πόσο σημαντικοί είμαστε, βάζοντας το λιθαράκι μας στην ιστορία του Παναθηναϊκού».

Έχει και εκπαιδευτικό ρόλο η ακαδημία; «Πάνω απ’ όλα. Οι προπονητές είναι πρώτα παιδαγωγοί γιατί είναι πρότυ – πα για τα παιδιά. Εκτός από το ποδο – σφαιρικό πρέπει να τους μεταφέρου – με αξίες ζωής, ηθικές αξίες ώστε να μπορέσουμε ακόμα και αν δεν γίνουν ποδοσφαιριστές της πρώτης ομάδας, να έρχονται στο γήπεδο και να έχουν τη συμπεριφορά που πρέπει για όσους έχουν μεγαλώσει στον Παναθηναϊκό».

Είναι πιο δύσκολο πλέον για τους προπονητές της ακαδημίας να κρατήσουν τα μυαλά στο κεφάλι των νεαρών ποδοσφαιριστών; «Η αλήθεια είναι ότι πλέον οι παρεμ – βολές από το εξωτερικό περιβάλλον είναι πάρα πολλές. Είμαστε τυχεροί γιατί μπορούμε να αξιολογήσουμε μέσα από δυσκολίες τους χαρακτήρες και να διαπιστώσουμε εάν μπορούν να σταδιοδρομήσουν στον Παναθηναϊκό ή γενικά σε υψηλό επίπεδο. Εάν δεν υπήρχαν αυτά δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε σωστή αξιολόγηση. Εάν μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορούν να μείνουν σταθεροί στις απόψεις και στις αξίες τους, θα τα καταφέρουν και μετά».

Βλέποντας το μέλλον τι θα ήθελες να πετύχεις στον Παναθηναϊκό; «Να βγάλουμε και άλλους Μπουζούκηδες και Χατζηγιοβάνηδες! Να καθόμαστε εμείς οι προπονητές γύρω από ένα τραπέζι και να τους βλέπουμε να πετυχαίνουν στη ζωή τους και να γνωρίζουμε σαν ηθική επιβράβευση ότι βάλαμε ένα λιθαράκι με την ομαδική προσπάθεια της ακαδημίας, ανοίγοντας το δρόμο για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Όλα τα παιδιά στην ακαδημία μας έρχονται με ένα όνειρο: να παίξουν στην πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού. Όταν τα καταφέρουμε, αισθανόμαστε όχι απλά όμορφα αλλά και κάτι παραπάνω».

Βγάζει υγεία και νεαρά ταλέντα!

Previous article

Δώνης: «Το πιο σημαντικό ότι έπαιξαν τα νέα παιδιά»

Next article

You may also like

Comments

Leave a Reply / Αφήστε σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.