0

Ο Σουηδός Λιφ Λίντμπεργκ της ΚΕΔ / ΕΠΟ έδωσε μία μεγάλη συνέντευξη στην πατρίδα του για την διαιτησία στην Ελλάδα, το VAR, τους ορισμούς και άλλα θέματα.

Ο Λιφ Λίντμπεργκ επισήμανε στην Aftonbladet για:
Την συνεργασία του με τον Βίτορ Μέλο Περέιρα: Ο Βίτορ αντιλήφθηκε πως ήθελε βοήθεια και διαφορετικά χαρίσματα. Έτσι ζήτησε βοήθεια από τον Χουάν Αντόνιο Μαρίν και εμένα και κάνουμε ομαδική δουλειά.
Το πεδίο δράσης του: Είμαστε αρμόδιοι για τους επαγγελματίες διαιτητές στην Ελλάδα και τους ορισμούς. Χρειαζόταν να είναι πρόσωπα που θα ήταν ανεξάρτητα και δεν θα συνδέονταν με ομάδες, προέδρους, ιδιοκτήτες ή άλλα συμφέροντα.
Τον ρόλο του: Έχουμε τρεις τομές. Να επιλέγουμε τους σωστούς διαιτητές για τα σωστά ματς, να κάνουμε προετοιμασία και να αναλύουμε τους διαιτητές. Κανένας Έλληνας δεν επιτρέπεται να το κάνει αυτό. Πρέπει να είναι ανεξάρτητα άτομα και αυτό είναι από τις FIFA και UEFA. Οι ορισμοί σε μεγάλα ματς είναι με ξένους διαιτητές που έρχονται απ’ έξω. Στα άλλα ως επί το πλείστον έχουμε Έλληνες. Το πιο σημαντικό για εμάς είναι να προστατεύουμε τους διαιτητές. Κοιτάμε κυρίως την απόδοσή τους.
Έχουμε τρεις σημαντικές ευθύνες. Να τοποθετούμε τους σωστούς διαιτητές στα κατάλληλα ματς, να κάνουμε προπονήσεις και να αναλύουμε την απόδοση των διαιτητών. Έπρεπε όλο αυτό να διευθύνεται όλο αυτό από ανεξάρτητα πρόσωπα, υπό την ευθύνη της FIFA και της UEFA. Το πιο σημαντικό πράγμα να στηρίζουμε και να προφυλάσσουμε τους διαιτητές. Εξετάζουμε πολύ αναλυτικά την απόδοση των ρέφερι στα ματς.
Την πιθανότητα λαθών: Αναλύουμε πολύ προσεκτικά τα ματς και στην συνέχεια κοιτάμε τους ορισμούς. Παλαιότερα οι ομάδες είχαν μεγάλη επιρροή στους διαιτητές και ανάλογα με το ποιους τους άρεσαν και ποιοι όχι είχαμε αλλαγές ή τους αντικαταστούσαν. Τώρα δεν συμβαίνει αυτό. Τώρα έχουμε μία έμπειρη ομάδα που κρίνει τους ικανούς και δεν υπάρχει επιρροή στην αξιολόγηση, τους ορισμούς και την προώθηση των διαιτητών.
Το εάν μπορεί Σουηδός διαιτητής να οριστεί σε ελληνικό ματς: Η FIFA προσκαλεί διαιτητές από την ELITE κατηγορία και το πρώτο γκρουπ. Μόνο ο Αντρέας Έκμπεργκ μπορεί να έρθει. Είναι στην λίστα των υποψηφίων. Πέρυσι είχαμε 4 διαφορετικούς Δανούς.
To VAR: Η ποιότητα στην διαιτησία είναι πιο μεγάλη. Βλέπουμε τα λάθη των διαιτητών και το πως έχουν μειωθεί. Το ποδόσφαιρο έχει βελτιωθεί και υπάρχει περισσότερος κόσμος στα ματς. Κάποιες φορές στην εξέδρα είναι και φίλοι των φιλοξενούμενων. Το VAR είναι δώρο Θεού. Κάνει την κρίση των διαιτητών πιο ξεκάθαρη. Σε χώρες όπως η Ελλάδα χρειάζεται.
Το εάν μπορούν πλέον να επηρεαστούν διαιτητές: Όχι. Υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων που κοιτάζουν τις κρίσιμες αποφάσεις. Έχουν φύγει οι φημολογίες, οι αμφιβολίες και οι όποιες… σκιές και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η Ελλάδα είναι πιθανότατα η μόνη χώρα που το ελληνικό κράτος πλήρωσε το VAR. Σε άλλες χώρες πληρώνουν οι Λίγκες. Πρέπει να σταθούμε στο ότι η Ελλάδα ως Κυβέρνηση έχει χρηματοδοτήσει το VAR, όταν σε άλλες χώρες οι ίδιες οι Λίγκες το καλύπτουν.

Το ότι μένει κοντά στο ΟΑΚΑ: Μου αρέσει πολύ. Το διαμέρισμά μου είναι πολύ καλό και δέχομαι επισκέψεις. Η γυναίκα μου για ένα διάστημα δύο εβδομάδων δεν δουλεύει για να έρχεται από την Σουηδία. Μας βολεύει. Είμαι στο γραφείο από το πρωί μέχρι το απόγευμα συν τα ματς που βλέπω live ή στην TV και την προετοιμασία. Είναι μία δουλειά επτά ημερών.
Τα χρήματα: Ναι είναι μία καλοπληρωμένη δουλειά. Κανείς δεν κάθεται σε αυτήν την θέση αλλιώς. Είναι μία μεγάλη πρόκληση και έχει ρίσκο.
Το ρίσκο: Υπάρχει πολλή βία στην Ελλάδα. Χρειάζεται ασφάλεια. Έχουν γίνει επιθέσεις και προσπάθειες να μας χακάρουν. Πρέπει να είσαι προσεκτικός και να μην λες πράγματα.
Τα ρούχα του: Χαχαχα. Φυσικά. Φοράω τα προβλεπόμενα ρούχα σε προετοιμασίες, προπονήσεις διαιτητών ή όπου αλλού απαιτείται.
Τα κιλά του: 67 κιλά και 1.71 ύψος. Όσο ήμουν όταν σφύριζα σε αγώνες. Εφόσον πρέπει να δίνω καλό παράδειγμα στους Έλληνες διαιτητές τότε πρέπει να εξασκούμαι και να προσέχω τον εαυτό μου. Δεν είναι απλά να βλέπεις την θεωρία και να μιλάς για βιβλία.
Την συνέχεια μετά τον Ιούνιο: Δεν θα μείνουμε. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε εάν έρθουν νέοι ξένοι ή εάν οι Έλληνες γυρίσουν στο προηγούμενο πρόγραμμα και καθεστώς τους.
Την αποστολή του: Ναι είναι συναρπαστική. Ανακάλυψα μία νέα χώρα. Ο πολιτισμός, το φαγητό και το κλίμα είναι τρομερά. Το απολαμβάνω παρότι η δουλειά είναι σκληρή και δύσκολη.

«Χτυπιόταν» για φάουλ ο Ζαχίντ στο 1-0, «πέσιμο» Δώνη στον τέταρτο δύο φορές!

Previous article

Ο γιαλός είναι «στραβός» αλλά κι ο Δώνης «αρμενίζει» ανάποδα…

Next article

You may also like

Comments

Leave a Reply / Αφήστε σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.