0

Αναλυτικά οι αποφάσεις της ΟΥΕΦΑ έχουν ως εξής

Μετά από μία τηλεδιάσκεψη με τους Γενικούς Γραμματείς των 55 χωρών μελών της ΟΥΕΦΑ και μετά από υποδείξεις που έγιναν από τις ομάδες εργασίας που δημιουργήθηκαν στις 17 Μαρτίου, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΥΕΦΑ έλαβε μία σειρά αποφάσεων.

Σε επίπεδο διοργανώσεων

– Όλα τα παιχνίδια εθνικών ομάδων, τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες, που ήταν προγραμματισμένα να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2020, αναβάλλονται μέχρι νεότερης ειδοποίησης. Αυτό συμπεριλαμβάνει και τις αναμετρήσεις των πλέι-οφ για το Euro 2020 και τους αγώνες για την προκριματική φάση για το Euro 2021 γυναικών.

– Όλα τα υπόλοιπα επίσημα παιχνίδια της ΟΥΕΦΑ, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών φιλικών, αναβάλλονται επίσης μέχρι νεότερης ειδοποίησης.

Διοργανώσεις μικρών Εθνικών ομάδων

(i) Αναβάλλεται το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U-17 που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον Μάιο του 2020.

(ii) Αναβάλλεται η τελική φάση από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U-19 γυναικών που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί τον Ιούλιο του 2020.

(iii) Αναβάλλεται μέχρι νεότερης ειδοποίησης η τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U-17 γυναικών που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί τον Μάιο του 2020.

(iv) Αναβάλλεται μέχρι νεότερης ειδοποίησης η τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U-19 που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί για τον Ιούλιο του 2020 (και η οποία θα λειτουργούσε ως προκριματική διοργάνωση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U-20 της FIFA)

– Αναβάλλονται μέχρι νεότερης ειδοποίησης οι τελικοί για το Champions League στο Futsal, που ήταν προγραμματισμένοι για τον Απρίλιο του 2020.

– Όλες οι προθεσμίες που αφορούσαν τις συλλογικές διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ για την σεζόν 2020-21 αναβάλλονται μέχρι νεότερης ενημέρωσης, ιδίως σε όι αφορά την διαδικασία αποδοχής και εγγραφής παικτών. Η ΟΥΕΦΑ θα ορίσει νέες προθεσμίες εν ευθέτω χρόνω.

Σε ότι αφορά την διαδικασία αδειοδότησης συλλόγων και στο Financial Fair Play

Η Εκτελεστική Επιτροπή επανέλαβε την πλήρη δέσμευση της σε ότι αφορά την διαδικασία αδειοδότησης συλλόγων και αυτή του Financial Fair Play και συμφώνησε ότι οι παρούσες ιδιάζουσες συνθήκες απαιτούν μερικές σημαντικές παρεμβάσεις για να διευκολύνουν το έργο των ομοσπονδιών – μελών και των συλλόγων.

Υποστηρίζει την πρόταση να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ομοσπονδίες να ολοκληρώσουν την διαδικασία αδειοδότησης των συλλόγων, μέχρι να επαναπροσδιοριστεί η διαδικασία αποδοχής τους για τις συλλογικές διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ της επόμενης σεζόν.

Ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης αβεβαιότητας που προκαλείται από τα τρέχοντας έκτακτα γεγονότα, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε επίσης να αναστείλει τις διατάξεις αδειοδότησης των συλλόγων που σχετίζονται με την προετοιμασία και την αξιολόγηση των μελλοντικών χρηματοοικονομικών πληροφοριών τους. Αυτή η απόφαση ισχύει αποκλειστικά για την συμμετοχή στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ την σεζόν 2020-21.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Σε απλά ελληνικά, η ΟΥΕΦΑ κάνει ότι είναι δυνατόν για να ολοκληρωθούν στα γήπεδα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (ιδίως τα Top-5 της Ευρώπης), αφού σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, οι οικονομικές ζημιές θα είναι ανυπολόγιστες.

Με αυτό το σκεπτικό αποφάσισε να αδειάσει εντελώς το καλαντάρι μέχρι τον Ιούλιο (παιχνίδια ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αλλά και εθνικών ομάδων), αναβάλλοντας όλες τις διοργανώσεις, με σκοπό να δημιουργήσει χώρο στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ώστε να γεμίσουν το πρόγραμμα του.

Μπορεί να μην δηλώνεται άμεσα, ωστόσο η ΟΥΕΦΑ αποδέχεται ότι είναι αδύνατον να ολοκληρωθούν τα εθνικά πρωταθλήματα μέχρι τις 30 Ιουνίου, όπως είχε δηλώσει ο Αλεξάντερ Τσέφεριν μετά την πρώτη τηλεδιάσκεψη και ουσιαστικά επεκτείνει σιωπηρά (προς το παρόν) αυτή την καταληκτική ημερομηνία επ’ αόριστον (οι πληροφορίες λένε πως το νέο όριο είναι η 31η Ιουλίου).

Εκεί που χρειάζεται προσοχή είναι στην ανακοίνωση περί ελάφρυνσης των μέτρων σε ότι αφορά την αδειοδότηση των συλλόγων, αλλά και σε ότι αφορά το Financial Fair Play.

Αυτό που λέει ουσιαστικά η ΟΥΕΦΑ είναι πως δίνει επιπλέον χρόνο στις εγχώριες ομοσπονδίες να αξιολογήσουν τα στοιχεία των συλλόγων σε ότι αφορά την αδειοδότηση τους (δεν αναφέρεται πόσος χρόνος είναι αυτός), ενώ ξεκαθαρίζεται ότι σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της σεζόν 2020-21 υπάρχει μία ελάφρυνση σε ότι αφορά την αξιολόγηση των χρηματοοικονομικών στοιχείων των συλλόγων σε ότι αφορά το Financial Fair Play χωρίς να δίνεται η παραμικρή επιπλέον πληροφορία για το τι μπορεί να ισχύει για ομάδες που τελούν ήδη υπό τιμωρία (π.χ. Παναθηναϊκός) ή έχουν τιμωρηθεί πρωτόδικα όπως η Μάντσεστερ Σίτι.

 

O Δώνης θα μείνει εάν…

Previous article

Σκέψεις για κεκλεισμένων των θυρών ευρωπαϊκούς τελικούς!

Next article

You may also like

Comments

Leave a Reply / Αφήστε σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.