0

Έξι περιπτώσεις παικτών που μπορούν να αντικαταστήσουν τον διεθνή Έλληνα guard!

Darius Adams 31 ετών

Ο Darius Adams έγινε γνωστός από την πορεία του στην Baskonia. Εκεί, όντας ο βασικός PG, οδήγησε την ισπανική ομάδα στο Final-4. Ο Αμερικανός είναι «αρτίστας» στο παιχνίδι 1vs1. Αρχικά, διαθέτει εκρηκτικό πρώτο βήμα που του δίνει το πλεονέκτημα σε κάθε drive. Επιπλέον, μπορεί να σταθεί και να σουτάρει από οποιαδήποτε απόσταση και με κάθε βαθμό δυσκολίας. Γενικά, αρέσκεται στο να παίρνει πολλά σουτ και δύσκολες προσπάθειες. Αυτό μερικές φορές, βέβαια, ενδέχεται να επιδράσει αρνητικά για την ομάδα του.

Αμυντικά, λόγω ταχύτητας και ύψους (1.88 m), δύναται να παίξει πιεστική άμυνα «πάνω» στην μπάλα. Ωστόσο, δεν χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα για την προσήλωση του στην πίσω πλευρά του παρκέ. Μερικές φορές όμως, που διαθέτει υψηλό κίνητρο, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

Γενικά, η επιλογή του Adams, σαν αντικαταστάτη του Νικ, αλλάζει πλήρως την προσέγγιση παιχνιδιού της ομάδας. Ο Καλάθης είναι κυρίως δημιουργός , ενώ ο Αμερικανός είναι πρωτίστως σκόρερ και έπειτα δημιουργός. Με λίγα λόγια, η πρώτη του σκέψη είναι πώς θα σκοράρει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προδώσει ένα διαφορετικό στοιχείο και θα έχει impact στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού.

Lorenzo Brown 30 ετών

Για το φίλαθλο κοινό, που δεν παρακολουθεί NBA, ο Brown έγινε γνωστός φέτος με την παρουσία του στον Crvena zvezda . Ο Αμερικανός guard είναι ιδιαίτερα «πληθωρικός» παίκτης. Αρχικά, μπορεί να συνεισφέρει σε κάθε τομέα του παιχνιδιού. Επιθετικά, διαθέτει αρκετούς τρόπους για να βάλει την μπάλα στο καλάθι, με κύριο τρόπο επιθετικής έκφρασης: το drive. Όμως, το επιθετικό του παιχνίδι χαρακτηρίζεται από μία αδυναμία και αυτή είναι το σουτ τριών πόντων. Ο Brown, είναι μέτριος σουτέρ. Παρόλα αυτά γνωρίζει αυτήν την αδυναμία του και δεν επιχειρεί πολλά σουτ.

Δημιουργικά, διαθέτει καλό court vision και εμπιστεύεται τους συμπαίκτες του. Βέβαια, θα πρέπει να είναι προσεκτικός καθώς κάνει αρκετά αβίαστα λάθη στην προσπάθεια προσφοράς θεάματος.

Στην πίσω πλευρά του παρκέ είναι πολύ αποτελεσματικός. Ο Brown λογίζεται ένας από τους καλύτερους «κλέφτες» της διοργάνωσης. Η προσήλωση του και το εσωτερικό του κίνητρο, στην αμυντική αντιμετώπιση, είναι στοιχεία που τον έκαναν να ξεχωρίζει στον Crvena Zvezda .

Ο επόμενος τομέας που πρέπει να αναλυθεί είναι αυτός του ριμπάουντ. Ο Brown είναι ένας συνεπής ριμπάουντερ. Διεκδικεί συνεχώς την μπάλα κάνοντας αποτελεσματικά block out.

Σίγουρα ο Νικ είναι πιο ποιοτικός από τον Brown. Παρόλα αυτά αν ο Αμερικανός αντικαταστήσει τον διεθνή guard, θα προσφέρει σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού και θα βάλει την ομάδα πάνω από αυτόν.

Nemanja Nedovic 29 ετών

Ο Σέρβος διανύει τα καλύτερα ηλικιακά του χρόνια. Σε ηλικία 29 ετών, έχει πλέον ωριμάσει αρκετά το παιχνίδι του. Ο Nedovic, αποτελεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα Σέρβου guard. Άριστος γνώστης των fundamentals του αθλήματος, διαθέτει όλα τα στοιχεία της σερβικής σχολής. Διορατικός, με καλό court vision και ανεπτυγμένα passing skils, με τα οποία μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να δώσει «έτοιμο» καλάθι στους συμπαίκτες του.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί, πως πρόκειται κυρίως για έναν scoring guard. Δηλαδή, πρώτη του σκέψη είναι το σκοράρισμα. Ο Nedovic είναι δεινός εκτελεστής τριών πόντων. Δύναται να σκοράρει ακόμα και σε contested σουτ καταστάσεις. Το ποσοστό του, φυσικά, αποδεικνύει την πραγματικότητα, καθώς ο Σέρβος σουτάρει με το απίστευτο 41%, έχοντας μάλιστα αρκετές προσπάθειες. Εκτός αυτού μπορεί να γίνει επικίνδυνος και με drive προσπάθειες. Οι τραυματισμοί που είχε, βέβαια, του έχουν στερήσει ένα εκρηκτικό βήμα.

Αμυντικά, ο Σέρβος δεν είναι τόσο προσηλωμένος. Αν και βάσει σωματότυπου μπορεί να παίξει αποτελεσματική άμυνα, δείχνει κάποιες φορές να θέλει να κρατήσει ενέργεια για την επίθεση. Στην μέτρια αμυντική του προσέγγιση, εννοείται, έχουν συμβάλει και οι αρκετοί τραυματισμοί του, οι οποίοι έχουν μειώσει μέρος της αθλητικότητάς του.

Σαν αντικαταστάτης του Νικ, ο Σέρβος παρέχει ένα καλό αγωνιστικό πακέτο. Με το κίνητρο που θα αποκτήσει, αγωνιζόμενος σε ένα μεγάλο brand name, ενδέχεται να προσφέρει περισσότερο και αμυντικά. Επιθετικά πάντως σίγουρα θα κάνει την διαφορά.

Martin Hermansson

Ο Ισλανδός αθλητής πραγματοποίησε μία εξαιρετική σεζόν για λογαριασμό της Alba Berlin. Οι ικανότητες του και η πολύ καλή ηλικία του τον τοποθετούν στο κάδρο των παικτών που θα διεκδικηθούν από αρκετές ομάδες. Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Milos Teodosic 33 ετών.

Το όνομα του Milos, σίγουρα δεν ηχεί καλά στα αυτιά των φίλων του Παναθηναϊκού. Παρόλα αυτά, αν κάποιος σκεφτεί, αφαιρώντας τις οπαδικές «παρωπίδες», θα αντιληφθεί πως ο Σέρβος αποτελεί μία εξαιρετική περίπτωση. Τα χρόνια έχουν σίγουρα περάσει, αλλά αυτό επιδρά πλέον θετικά για τον Teodosic. Στην περίπτωση του ταιριάζει το ρητό του «παλιού καλού κρασιού». Όσο μεγάλωνε ο Milos, σταδιακά απέβαλε το εγωκεντρικό παιχνίδι του και πλέον ηγείται σε εξαιρετικό βαθμό.

Το προσωπικό του ταλέντο είναι γνωστό σε όλους. Ο Σέρβος είναι ένας «μάγος» των γηπέδων, καθώς διαθέτει εξαιρετικό court vision και φοβερά passing skils. Οι Αμερικανοί τον είχαν κατατάξει στην ίδια κατηγορία με τον Cris Paul, βάσει των ικανοτήτων του στην δημιουργία. Εκτός αυτού ο Milos, είναι εξαιρετικός σουτέρ τριών πόντων. Μπορεί να σκοράρει από οποιαδήποτε απόσταση και κάτω από πολλές συνθήκες. Επιπλέον, αρέσκεται να παίρνει το τελευταίο κρίσιμο σουτ.

Ωστόσο, παρουσιάζει ιδιαίτερη αδυναμία στα αμυντικά του καθήκοντα. Ποτέ στην καριέρα του δεν έβαζε μεγάλο effort στην άμυνα. Στο μυαλό του υπήρχε ξεκάθαρα η επίθεση και αυτό δημιουργούσε θέματα σε όλες τις ομάδες που έχει αγωνιστεί. Παρόλα αυτά, στην Virtus Bologna καταθέτει αρκετή προσπάθεια.

Σαν αντικαταστάτης του Νικ, ο Σέρβος είναι ο καλύτερος παίκτης σε pick and roll καταστάσεις. Η εξαιρετική του ικανότητα του στην πάσα, σε συνδυασμό με το «δολοφονικό» σουτ τριών πόντων, δημιουργούν προβλήματα στην αμυντική αντιμετώπιση των αντιπάλων.

Stefan Jovic 30 ετών

Τελευταία περίπτωση είναι ο Jovic. Ο Σέρβος αθλητής είναι ό,τι πιο κοντινό μπορεί να βρεθεί στον Νικ Καλάθη. Αρχικά πρόκειται για έναν εξαιρετικό δημιουργό που κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων ασίστ σε ένα παιχνίδι (19). Το court vision και τα passing skills είναι μοναδικά. Ο τρόπος που «βλέπει» γήπεδο και «μοιράζει» το παιχνίδι, είναι πραγματικά μαγικός. Το ατομικό «διάβασμα» του παιχνιδιού, τον «τοποθετεί», συνεχώς, νοητικά μπροστά από την φάση.

Επιθετικά ο Jovic, παρουσιάζει μία ιδιαίτερη αδυναμία, αυτή είναι: το τρίποντο. Ο Σέρβος, τόσο από άποψη μηχανικής, όσο και από άποψη ψυχολογίας αδυνατεί να «συνδεθεί» με το αντίπαλο καλάθι έξω από την γραμμή των 6,75. Το αρνητικό δεν είναι τόσο η αστοχία του, όσο η διστακτικότητα του. Όταν ένας παίκτης είναι ελεύθερος, πρέπει να σουτάρει, αλλιώς η επίθεση «κολλάει». Εκτός αυτού βέβαια, είναι εξαιρετικός στο 1vs1 και διαθέτει εξαιρετική «επαφή» με το καλάθι, από κοντινή απόσταση.

Αντίθετα, στον αμυντικό τομέα είναι, σε πολύ μεγάλο βαθμό, συνεπής. Η σωστή χρήση του καλού του κορμιού και η προσπάθεια που καταβάλει, τον κατατάσσουν στους αξιοπρεπείς αμυντικούς. Μια αντίφαση, όμως, δημιουργείται για την αποτελεσματικότητά του σε σύνθετες μορφές άμυνας. Δηλαδή, ορισμένες φορές χάνει την συγκέντρωση του και ως εκ τούτου αφήνει ελεύθερα σουτ.

Σαν αντικαταστάτης του Νικ, ο Σέρβος προσφέρει το ίδιο με τον Νικ. Το παιχνίδι τους είναι πολύ πανομοιότυπο, με την βασική υποσημείωση πως ο Καλάθης είναι ποιοτικότερος παίκτης.

Συνοπτικά, γίνεται κατανοητό πως αυτοί οι έξι μπασκετμπολίστες, μπορούν να προσφέρουν στον Παναθηναϊκό σε μία ενδεχόμενη αποχώρηση του Νικ Καλάθη. Σίγουρα, κανένας φυσικά από αυτούς δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον διεθνή guard· οι οικονομικές συνθήκες, όμως, που έχουν δημιουργηθεί δεν επιτρέπουν στο Τριφύλλι να ψάξει κάποιον «αντάξιο» του Νικ.

Υπολογισμός ζημιών στον Παναθηναϊκό

Previous article

Η συζήτηση με Αλαφούζο ξεκαθαρίζει του Βαγιαννίδη

Next article

You may also like

Comments

Leave a Reply / Αφήστε σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.