0

Ένας παίκτης που μπορεί να αλλάξει τα πάντα!

Παρακολουθώ τον Perrin Bufford αρκετά χρόνια και ας μου επιτραπεί η έκφραση, αποτελεί την μπασκετική μου «αδυναμία». Ο Αμερικανός είναι ένας παίκτης που συνεχώς εμφανίζει ανοδική πορεία. Αυτό φυσικά είναι απόρροια του μεγάλου work ethic που διαθέτει. Πριν σας αναλύσω σε βάθος τα μπασκετικά χαρακτηριστικά του, να σας τονίσω πως το μέλλον του συγκεκριμένου παίκτη βρίσκεται σίγουρα στην Euroleague.

Ο Perrin Bufford είναι Αμερικανός και γεννημένος στην Alabama, το 1994 (26 ετών). Ο Bufford, έχει ύψος 1.98 μέτρα και το βάρος του υπολογίζεται περίπου στα 100 κιλά. Στο παιχνίδι μπορεί να αγωνιστεί στις θέσεις «2» και «3». Την φετινή αγωνιστική σεζόν έπαιξε για λογαριασμό της Badalona, στην ACB και στο Eurocup. Ωστόσο, τον Φλεβάρη αποχώρησε από την ισπανική ομάδα και υπέγραψε συμβόλαιο με την Gaziantep, η οποία έχει παράδοση στην εύρεση ανερχόμενων αθλητών. Ας ρίξουμε μία ματιά όμως στα στατιστικά αυτού του παίκτη, όταν αγωνιζόταν στην ρωσική Avdotor Saratov όπου και πραγματοποίησε μία εξαιρετική σεζόν. Συγκεκριμένα είχε 16.2 πόντους, 7.9 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 1.7 κλεψίματα σε 33 λεπτά συμμετοχής. Σούταρε, μάλιστα, με 53.3% δίποντα39.4% τρίποντο και 69.5% βολές.

Ας αφήσουμε όμως τα στατιστικά για να εστιάσουμε στην ανάλυση των δυνατοτήτων του.

Επίθεση

Ο Αμερικανός διαθέτει αρκετούς τρόπους για να βάλει την μπάλα στο καλάθι. Ας ξεκινήσουμε από το σουτ. Το χέρι που σουτάρει είναι το δεξί και η μηχανική του δεν είναι άρτια. Φέρνει την μπάλα πολύ κοντά στο κεφάλι και σουτάρει, πραγματοποιώντας παράλληλα ένα πολύ μικρό άλμα. Παρόλα αυτά, είναι πολύ εύστοχος από μακρινή απόσταση. Μπορεί να εκτελέσει και σαν στατικός σουτέρ, αλλά και δοκιμάζοντας pull ups. Βέβαια, σπάνια θα τον δείτε να εκτελεί μετά από ντρίπλα. Ταυτόχρονα, μπορεί να παίξει μακριά από την μπάλα και να εκτελέσει, αφού πρώτα έχει δεχθεί κάποιο screen. Για να ολοκληρώσουμε το κεφάλαιο σουτ, ο Bufford δεν είναι ο κλασικός σουτέρ τύπου Matt Lojeski. Περισσότερο θα τον χαρακτήριζα ως σουτέρ «ημέρας και ρυθμού».

Ο Αμερικανός εμφανίζει μία πολύ καλή επαφή με το αντίπαλο καλάθι. Διαθέτει πολύ «εκρηκτικό» πρώτο βήμα, το οποίο απευθείας τον τοποθετεί σε driving mode. Δύναται να τελειώνει τις διεισδύσεις με αρκετούς τρόπους. Συγκεκριμένα, μπορεί να καρφώσει την μπάλα, να την αφήσει με floater και ακόμα να κάνει eurostep πριν ολοκληρώσει με ένα soft touch. Τα αθλητικά του προσόντα είναι εξαιρετικά, για αυτό τον λόγο πολλές φορές θα τον δείτε να καρφώνει στο «πρόσωπο» πιο ψηλών αντιπάλων. Πολύ σημαντικό γεγονός είναι πως μπορεί να σκοράρει ακόμα και δεχόμενος σκληρά μαρκαρίσματα. Επιπλέον, είναι αποτελεσματικός και σε traffic παιχνίδι.

Σαν παίκτης μακριά από την μπάλα, μπορεί να κάνει πολύ δυναμικά κοψίματα. Θα τον δείτε πολλές φορές να κάνει backdoor κινήσεις, αλλά και κοψίματα παράλληλα προς την baseline. Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο αφορά το post up παιχνίδι του. Γενικά, δεν προτιμάει να ποστάρει, αλλά αν βρει κάποιον πιο αδύναμο ή κοντύτερο παίκτη θα τον βάλει στην «πλάτη» του.

NBL 2017-18 signings: Brisbane Bullets sign Perrin Buford | Fox Sports

Βέβαια, δεν είναι όλα θετικά. Ο Αμερικανός έχει ένα στοιχείο που πρέπει να βελτιώσει άμεσα. Όλα του τα τελειώματα είναι με το δεξί χέρι. Υπάρχουν φορές μάλιστα, που ο Bufford θα είχε ένα πολύ απλό τελείωμα με το αριστερό χέρι και προτίμησε το δεξί, δυσκολεύοντας πολύ την προσπάθεια του. Αυτό, μπορεί να μην αποτέλεσε μεγάλο πρόβλημα σε μικρότερες διοργανώσεις, αλλά σε επίπεδο Euroleague, όπου το scouting είναι κορυφαίου επιπέδου, η αδυναμία αυτή θα είναι εμφανής. Τέλος, οφείλει να εκτελεί περισσότερα pull ups από μέση απόσταση.

Δημιουργία

Σε αυτό το σημείο πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως ο Bufford είναι σκόρερ. Αυτό το τονίζω, διότι το πρώτο πράγμα, που έχει στο μυαλό του είναι το σκορ. Παρόλα αυτά, μπορεί να πασάρει χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα passing skills ώστε να μοιράζει πάσες μεγάλης δυσκολίας. Αυτό βέβαια το γνωρίζει και για αυτό δεν δοκιμάζει περίτεχνες πάσες. Συνήθως, θα τον δείτε να παίρνει κάποιο corner pnr ή side pnr και να δημιουργεί μόνο αν δεν μπορεί να σκοράρει. Τέλος δίνει πολύ σπάνια την έξτρα πάσα.

Brisbane Bullets new recruit Perrin Buford has high ambitions in the game.

Άμυνα

Αμυντικά, ο Bufford είναι ένας πολύ αθλητικός παίκτης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Διαθέτει «γρήγορα» πόδια και μπορεί να κυνηγήσει τον αντίπαλο guard σε όλα τα «μήκη και πλάτη» του παρκέ. Έχει πάντοτε «ενεργά» χέρια πάνω στην μπάλα και κάνει deflections. Αν κάποιος παίκτης προσπαθήσει να κάνει drive μπροστά του, τότε αυτό κατά πάσα πιθανότητα η προσπάθειά του θα οδηγηθεί σε block. Η αθλητικότητά του και το καλό του άλμα «σκεπάζουν» εύκολα την μπασκέτα απαγορεύοντας τις διεισδύσεις. Επιπλέον, δίνει καλές βοήθειες και έχει αρκετά κοψίματα σαν παίκτης βοήθειας.

Σαν παίκτης που παίζει άμυνα μακριά από την μπάλα, διακρίνει τις γραμμές πάσας και πολλές φορές βγαίνει στο «ανοικτό» γήπεδο, αφού πρώτα έχει κλέψει μία πάσα. Σε αυτό το σημείο να ανοίξω μία παρένθεση αναφέροντας πως είναι πολύ γρήγορος και αποτελεσματικός σε παιχνίδι «ανοικτού» γηπέδου.

Για να ολοκληρώσουμε το κομμάτι άμυνα, οφείλουμε να μιλήσουμε για την άμυνα σε pick and roll. Ο Αμερικανός παίζει άρτια άμυνα στο pick and roll και αυτό είναι απόρροια του γεγονότος πως σπάει πολύ εύκολα τα screens. Τέτοιοι παίκτες είναι πολύ χρήσιμα αμυντικά «εργαλεία» για οποιαδήποτε ομάδα.

El Club Joventut Badalona se refuerza con el alero Perrin Buford

Ριμπάουντ

Έχοντας καταστήσει σαφές πως ο Αμερικανός είναι αλτικός και αθλητικός, νομίζω είναι αντιληπτό πως είναι εξαιρετικός ριμπάουντερ. Ειδικότερα, για το ύψος του είναι ένας από τους καλύτερους ριμπάουντερ που έχω παρακολουθήσει. Πάντοτε δηλώνει «παρών» σε κάθε διεκδίκηση. Αμυντικά, κάνει συνεχώς block out, εμποδίζοντας τους αντίπαλους παίκτες από την διεκδίκηση. Επιθετικά, διαθέτει εξαιρετικές τοποθετήσεις και αυτό τον οδηγεί πολλές φορές σε follow dunks. Γενικότερα, το άλμα του είναι εξαιρετικό τόσο από άποψη timing, όσο και από άποψη ανέλκυσης.

Εν κατακλείδι, θεωρώ πως ο συγκεκριμένος παίκτης μπορεί να ταιριάξει αρμονικά και ιδανικά στο στυλ μπάσκετ που θέλει να παρουσιάσει ο Γιώργος Βόβορας. Η κατεύθυνση των «πράσινων» μεταγραφών θα αφορούν παίκτες, οι οποίοι είναι ανερχόμενοι και πνευματικά έτοιμοι για το βήμα «παραπάνω». Ο Bufford, λοιπόν, διαθέτει αυτά τα δύο στοιχεία καθώς είναι ένας πολύ καλός παίκτης με νοοτροπία νικητή.

 

 

 

 

 

πηγή: liveandplaybasketball.com/

Χορτάσαμε από υπερβολές και μεγάλα λόγια!

Previous article

Επιστρέφει άμεσα ο Εμμανουηλίδης στον Παναθηναϊκό!

Next article

You may also like

Comments

Leave a Reply / Αφήστε σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.