0

Η επιστροφή του Βουγιούκα σηματοδοτεί την άμεση κάλυψη των αναγκών που έχει ο Παναθηναϊκός στο «ψηλό» παιχνίδι.

Ένας από τους πιο χρήσιμους ρολίστες που έκριναν αρκετές εκβάσεις και αποτελέσματα σε Ελλάδα, αλλά κυρίως σε Ευρώπη.

Οι λόγοι απόκτησης κλασικών rim protectors

Ο Βουγιούκας είναι ένα «κράμα» ποιότητας σε σκοράρισμα και δημιουργία και βέβαια αποτελεί μία φθηνή λύση που εμπνέει σίγουρα ασφάλεια και συμβάλλει στο καλύτερο δυνατό κλίμα. Αυτά «προδίδει» η επέκταση συνεργασίας του παίκτη με τον σύλλογο των «πρασίνων», οι οποίοι επέλεξαν τον Έλληνα Center αναιρώντας την απόφαση της αποχώρησης του.

Το οξύμωρο σχήμα του κλασικού ψηλού με την σύγχρονη κατασκευή των rosters

Βλέπουμε, ότι η πλειονότητα των συλλόγων στην Ευρώπη, αλλά και στον ελλαδικό χώρο μειώνουν την παρουσία δεινοσαύρων εντός του ζωγραφιστού. Έτσι, ενισχύσουν την front line με εκρηκτικούς και αθλητικούς ημίψηλους που υστερούν κατά βάση σε τεχνικά ατομικά κομμάτια, τα οποία καλύπτονται από την επιθετική τους διάθεση στα τελειώματα. Βέβαια, οι ψηλοί που τείνουν στο στυλ παιχνιδιού του Βουγιούκα έχουν πολλά θετικά με μία στοιχειώδη «χροιά».

Συνήθως, τέτοιοι παίχτες κερδίζουν πολλά fouls γεγονός που τους στέλνει αυτόματα στις βολές και επιβαρύνει την αντίπαλη ομάδα. Κάποιοι εξ’αυτών είναι «εγκεφαλικοί» και μπορούν να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι βλέπουν καλύτερα το γήπεδο λόγω μεγέθους. Είναι αρκετά καλοί υποδοχείς στα rebounds, χωρίς αυτό να αναιρεί το γεγονός ότι και πολλοί undersized ψηλοί μπορούν να πετύχουν υψηλά νούμερα στην στατιστική τους «φαρέτρα» μέσω της αλτικότητας και του timing στην έκρηξη. Τέτοιοι ψηλοί συμβάλλουν σε συνεργασίες high-low σε ενδεχόμενα miss-match που μπορεί να δημιουργηθούν σε φάσεις όπου ένα oversized guard μπορεί να ποστάρει ένα κοντύτερο guard ή ένας forward να ποστάρει ένα guard.

Επίσης, οι centers με καλή τεχνική κατάρτιση μπορούν να συμμετέχουν άρτια σε συνεργασίες και καταστάσεις early-post, κάτι το οποίο και οι αθλητικοί ψηλοί μπορούν να το κάνουν αλλά όχι εκείνοι με καλή τεχνική κατάρτιση. Βέβαια, σε fast breaks χωρίς τον κλασικό center σαν trailer υπάρχει γρηγορότερη μετάβαση στην επίθεση, άρα υπάρχει γρήγορο transition.

Τέλος, στο γρήγορο παιχνίδι βλέπουμε ότι αρκετοί κλασικοί rim protectors βρίσκουν πιο εύκολα τον ελεύθερο παίχτη και συμβάλλουν στην ομαλότερη κυκλοφορία και στο γρήγορο passing game της ομάδας. Αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες διαφορές μεταξύ κλασικών centers – ή αλλιώς «ευρωπαϊκού στυλ παιχνιδιού» – με τους αθλητικούς. Οι δεύτεροι μερικές φορές στερούνται της δημιουργίας και της καλής αίσθησης στην πάσα, αλλά και στο timing αναφορικά με την εκτέλεση αυτής.

Υ.Γ: Δεδομένου των συνθηκών και της έλλειψης τέτοιων ψηλών, ο Παναθηναϊκός επέλεξε μια λύση που αποπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια, αλλά και ένα χαμηλό κασέ συγκριτικά με την ενδεχόμενη συμφωνία με τον Μπουρούση, ο οποίος πολύ πιθανό να αποτέλεσε μια πιο ακριβή λύση στο «5», αλλά και με υψηλότερες απαιτήσεις λόγω του βιογραφικού του.

Η “σφήνα” της Μάλαγα για Αντονίτο – Θα καταλήξει στον Παναθηναϊκό ο 33χρονος Ισπανός;

Previous article

Στην Ζένιτσα ταλέντο του Παναθηναϊκού – Ποσοστό μεταπώλησης για τους “πράσινους” (pic)

Next article

You may also like

Comments

Leave a Reply / Αφήστε σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.