0

H λανθασμένη επιλογή του Ρουμάνου προπονητή να εισηγηθεί την πρόσληψη ενός ξένου γενικού – τεχνικού διευθυντή, και το μεγαλύτερο λάθος που έκανε η διοίκηση του Παναθηναϊκού που έκανε δεκτή αυτή την εισήγηση.

Προ ημερών αναφερόμουν στο λάθος της επιλογής που έκανε ο Λάζλο Μπόλονι όταν πρότεινε προς τον Γιάννη Αλαφούζο τον Πιέρ Ντρεοσί για την θέση του γενικού-τεχνικού διευθυντή. Δεν πέρασαν ούτε δέκα ημέρες για να ζήσουμε την δεύτερη επιβεβαίωση αυτής της λανθασμένης επιλογής. Δεν είναι μόνο ότι ο Γάλλος μάνατζερ έπεισε τον Ρουμάνο προπονητή να ψωνίσουν ποδοσφαιριστές της γαλλικής αγοράς, με συνέπεια να δημιουργήσουν νέο χάσμα στα αποδυτήρια ή και να μεγαλώσουν το προηγούμενο. Όλο αυτό που έζησε τις τελευταίες ημέρες ο Παναθηναϊκός, με τους ποδοσφαιριστές να αναζητούν τον μεγαλομέτοχο προκειμένου να τον ενημερώσουν για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της ομάδας, σε συνέχεια των δηλώσεών τους, με τις οποίες άφησαν σαφείς αιχμές και διατύπωσαν αμφιβολίες για την ποιότητα της δουλειάς που κάνουν με τον Λάζλο Μπόλονι έρχονται να φωνάξουν ότι ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλο έλλειμμα στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

 

Ακόμη και αν δεν έχεις μελετήσει ποτέ την ζωή μιας επαγγελματικής ομάδας και έχεις γνώση μόνο περί της φύσης και της λειτουργίας μιας πολυεθνικής, ή έστω μιας μεγάλης εταιρείας, είναι εύκολο να φανταστείς την επικρατούσα κατάσταση στο εσωτερικό του Παναθηναϊκού. Ένας προπονητής ξένος, που δεν εργαζόταν στην Ελλάδα προηγουμένως και φυσικά δεν γνώριζε ούτε έναν από τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, ο οποίος έχει και μεγάλη διαφορά ηλικίας με τους ποδοσφαιριστές και φυσικά δεν μιλά την ελληνική γλώσσα, μπήκε στα αποδυτήρια με – φυσιολογική – διάθεση για ρήξεις σε μια ομάδα που δεν πήγαινε καλά και είχε προβληματική λειτουργία.

 

Πολύ φυσιολογικά, ένας προπονητής που “ξεβολεύει” ποδοσφαιριστές που είχαν “βολευτεί” με το προηγούμενο καθεστώς, γίνεται δυσάρεστος. Το ίδιο φυσιολογικό είναι και το να δυσαρεστήσει ποδοσφαιριστές που δεν έχει προλάβει να γνωρίσει καλά στο ανθρώπινο επίπεδο λόγω των παραπάνω συνθηκών και δυσκολιών. Ένας προπονητής που παραλαμβάνει μια ομάδα μετά από την έναρξη της σεζόν και την βρίσκει σε κακή ψυχολογική κατάσταση, χρειάζεται να κάνει πολλή δουλειά ψυχοπνευματικά. Χρειάζεται δηλαδή πολλή και καλή επικοινωνία εσωτερικά. Χρειάζεται να γνωρίσει το συντομότερο τους ποδοσφαιριστές του στο ανθρώπινο επίπεδο, να αφουγκραστεί τα αποδυτήρια, να εισπράξει το κλίμα. Και δεν αρκεί η συναισθηματική ευφυία. Ακόμη και ο πιο ευφυής συναισθηματικά προπονητής, όταν είναι ξένος και πολύ μεγαλύτερος ηλικιακά, έχει μεγάλη ανάγκη από υποστήριξη για να αποκτήσει σημεία επαφής με τους ποδοσφαιριστές.

 

Με έναν Έλληνα στο πλευρό του, ο οποίος θα ήταν σε θέση αφενός να τον βάλει στο νόημα και αφετέρου να τον βοηθήσει στην διαχείριση των ανθρώπων, ο Μπόλονι δεν θα είχε φτάσει στην ημέρα που θα μάθαινε ότι οι ποδοσφαιριστές του έφτασαν σε τέτοια απόγνωση που αποφάσισαν να στείλουν τους αρχηγούς να ζητήσουν ακρόαση από τον μεγαλομέτοχο. Σκεφθείτε, αυτό συνέβη σε μια περίοδο που ο ταλαιπωρημένος Παναθηναϊκός του παρελθόντος βαδίζει σε ένα αήττητο σερί. Συνειρμικά ποιος δεν αναρωτιέται τι θα είχε συμβεί μεταξύ του προπονητή και των ποδοσφαιριστών αν οι σχέσεις τους είχαν δοκιμαστεί περισσότερο από τα αποτελέσματα;

 

Φαινόταν με γυμνό μάτι ότι ο Παναθηναϊκός της προ Μπόλονι εποχής είχε πρόβλημα – και – στην αγωνιστική νοοτροπία. Συνεπώς ο πολύπειρος Ρουμάνος προπονητής είχε κάθε λόγο να ξεκινήσει από εκεί την δουλειά του και να προσπαθήσει να ισιώσει τα μέταλλα που βρήκε στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού – δηλαδή τους ποδοσφαιριστές με τα μεγάλα “εγώ”, που έβαζαν το ατομικό συμφέρον πάνω από το ομαδικό και είχαν καλομάθει από το “ντάντεμα” του μεγαλομετόχου. Όμως οι ανθρώπινες σχέσεις στο ποδόσφαιρο θέλουν τρόπο. Και ο τρόπος κάθε χώρας είναι διαφορετικός. Ο Μπόλονι την προσπέρασε αυτή τη σκέψη προκειμένου να κάνει ένα “ψυχικό” σε έναν παλιό συνεργάτη του, με τον οποίο δεν είχαν χωρίσει καλά στη Ρεν. Ο Μπόλονι έκανε ένα λάθος το οποίο μπορεί να πληρώσει ακριβά, δεδομένου ότι τώρα θα χρειαστεί πολύ κόπο και χρόνο για να φτάσει στην ημέρα που θα εμπνέει τα αποδυτήρια με όρους συναισθηματικούς. Ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να το έχει σκεφτεί διπλά, διότι το πρόβλημα που δημιούργησε ο Μπόλονι θα το πληρώσει πρωτίστως ο σύλλογος αν ο Ρουμάνος δεν καταφέρει να το “γυρίσει”. Άφησε στην τύχη ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αυτό της πρόσληψης γενικού διευθυντή. Και τώρα βλέπει έναν προπονητή που έχει μόλις προσλάβει και μάλιστα με ένα ακριβό και μακρύ συμβόλαιο να έχει μεγάλο πρόβλημα στην επικοινωνία με την πλειονότητα των ποδοσφαιριστών του.

 

 

 

πηγή: gazzetta.gr

To scouting report του Σεχ Νιάς

Previous article

Ποια είναι τα νούμερα στις φανέλες των νεοεισελθόντων

Next article

You may also like

Comments

Leave a Reply / Αφήστε σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.