0

H μεγάλη εικόνα που επικρατεί στον Παναθηναϊκό, ο οποίος όσο θα αγνοεί τους κανόνες της διοίκησης του ποδοσφαίρου τόσο θα συνεχίσει να στέκει μακριά από το κανονικό του μέγεθος.

Ο Στιούαρτ Ουέμπερ είναι ο αθλητικός διευθυντής της Νόριτς. Δύο μόλις ημέρες μετά τον υποβιβασμό του κλαμπ στην Championship την περυσινή αγωνιστική περίοδο, παραχώρησε συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου. «Το ποδόσφαιρο είναι ένα απέραντο παιχνίδι, δεν τελειώνει ποτέ» θα υπογραμμίσει μεταξύ άλλων. Όχι δεν τρελάθηκε. Ούτε θέλησε να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα για την αποτυχία της Νόριτς να παραμείνει στην Premier League. Δύο εβδομάδες πριν, είχε εξηγήσει: «Αρκετοί μου λένε το εξής. Γιατί ξοδεύεις δύο εκατομμύρια ευρώ για ένα γυμναστήριο; Αν τα ξοδέψεις για έναν επιθετικό, θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να νικήσεις την επόμενη εβδομάδα. Μπορεί να έχουν ένα δίκιο αλλά η ομάδα δεν τελειώνει την επόμενη Κυριακή.

Αυτή η ομάδα θα είναι εκεί για πάντα. Αυτό το γυμναστήριο, αυτές οι εγκαταστάσεις θα προπονήσουν πολύ περισσότερους επιθετικούς από αυτούς που μπορείς να πάρεις με 2 εκατομμύρια λίρες. Σε δεκαπέντε χρόνια θα κοιτάξεις πίσω και θα σκεφτείς πως φέραμε 30 παίκτες μέσα από εδώ. Στόχος μου είναι να φτιάξω το μέλλον αυτής της ομάδας και κάποια από τα οφέλη θα φανερωθούν όταν εγώ πιθανότατα δεν θα βρίσκομαι εδώ. Αυτή, όμως, είναι η δουλειά μου».

Σε αυτή την συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στους Financial Times ο Ούεμπερ με απλά λόγια θέλησε να σταθεί στην σημασία των μακροπρόθεσμων αξιών στο ποδόσφαιρο σε αντίθεση με τα βραχυπρόθεσμα ενδιαφέροντα. Στο πόσο πιο σημαντικό είναι να επενδύεις στην τεχνογνωσία, στις εγκαταστάσεις, στην πληροφορία, στην οργάνωση από το να ξοδεύεις απλά τα λεφτά σου σε ποδοσφαιριστές χωρίς κανένα background, σχέδιο και πλάνο. Αναφέρθηκε στον τρόπο που μπορεί να διασφαλίσει σε έναν σύλλογο περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η Νόριτς βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα μετά από 34 αγωνιστικές, δέκα πόντους από την δεύτερη Μπρέντφορντ, ξεκάθαρο φαβορί για το πρωτάθλημα και την απευθείας άνοδο και επιστροφή στην Premier League.

O τρόπος που λειτουργεί η Νόριτς αλλά και μια σειρά από κλαμπ της γηραιάς Ηπείρου θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τον Παναθηναϊκό του Γιάννη Αλαφούζου, έναν ποδοσφαιρικό συλλόγο που όπως εξηγούσαμε και πέρυσι τέτοια εποχή, αποτελεί ποδοσφαιρικό… πειραματόζωο. Το γιατί και το πως προκύπτει αυτό το συμπέρασμα, δεν έχει νόημα να το αναφέρουμε ξανά.

Το Τριφύλλι συστηματικά αγνοεί τους κανόνες διοίκησης του ποδοσφαίρου και το ίδιο το άθλημα τον… τιμωρεί συστηματικά. Κάθε πλάνο, κάθε σχέδιο, οποιαδήποτε προσπάθεια να χαραχθεί μία πολιτική τριετίας γκρεμίζεται σαν χάρτινος πύργος. Είτε γιατί στηρίχθηκε σε σαθρά θεμέλια(όπως έγινε το καλοκαίρι με την έλευση του Ντάνι Πογιάτος) είτε γιατί κατά την διάρκεια της πορείας ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ αποφάσιζε να αλλάξει ρότα και να γκρεμίσει για να χτίσει από την αρχή, πριν ακόμη κριθεί εκ του αποτελέσματος η κατάληξη του πλάνου. Όπως για παράδειγμα έγινε με το δίδυμο Νταμπίζα-Δώνη.

Το μεγάλο πρόβλημα του κλαμπ δεν ήταν ο Πογιάτος. Ούτε ο Ρόκα, ούτε ο Νταμπίζας, ούτε τώρα ο Μπόλονι. Τεχνικοί διευθυντές και προπονητές ανήκουν στην μικρή εικόνα, η οποία είναι λογικό κι επόμενο να φωτίζεται περισσότερο, όταν η μεγάλη, η δεδομένη, αυτή που δεν αλλάζει, έχει φωτιστεί δεκάδες φορές, σε σημείο να καταντά κουραστικό, καθώς τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα.

Για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να επιστρέψει στην κανονικότητα που επιβάλλει το όνομα και το μέγεθος του, για να πιάσουν κάποια στιγμή τόπο τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που έχει βάλει στο κλαμπ ο Γιάννης Αλαφούζος και από την στιγμή που δεν υπάρχει κανείς να θελήσει να βάλει το καράβι στην σωστή ρότα, θα πρέπει ο σύλλογος να δομηθεί με τέτοιον τρόπο, να αποκτήσει δομές οργάνωσης και λειτουργίας του υψηλότερου επιπέδου, να ποντάρει στην ποδοσφαιρική λογική για να μπορέσει να υπερκαλύψει την διαφορά που έχει από τους άμεσους ανταγωνιστές στο οικονομικό κομμάτι.

Στις 2 Οκτωβρίου, ούτε ένα εξάμηνο πίσω, σε τούτη την γωνιά αναφέραμε τα εξής:

Η ΠΑΕ, λοιπόν, θα πρέπει να: «Έχει σε σημαντικές ποδοσφαιρικές και οργανωτικές θέσεις ανθρώπους, οι οποίοι δεν θα κρίνονται από τα αποτελέσματα της μιας σεζόν αλλά σε βάθος πενταετίας, ώστε να μπορούν να παρουσιάσουν έργο. Η παρουσία και η ενασχόλησή τους πάνω σε συγκεκριμένα κομμάτια θα βοηθήσουν τον Παναθηναϊκό να αποκτήσει το πιο σημαντικό όπλο της εποχής. Την πληροφορία. Το έχουμε ξαναγράψει. Στο ποδόσφαιρο η γνώση είναι δύναμη.  Είτε αυτό αφορά το recruting, είτε την πρόσληψη ενός προπονητή, είτε ιατρικά θέματα, είτε την τεχνογνωσία για την ακαδημία. Ο σύλλογος αυτή την στιγμή δεν βρίσκεται ούτε σε βρεφικό επίπεδο πληροφορίας.Δεν μπορεί ένα κλαμπ του μεγέθους του Παναθηναϊκού να εξαρτάται ως φιλοσοφία, ως λειτουργία, ως εξέλιξη από τον κάθε προπονητή και τεχνικό διευθυντή, οι οποίοι στην Ελλάδα (δυστυχώς) έρχονται και παρέρχονται.Είναι εντελώς αντιποδοσφαιρικό η ΠΑΕ του 2020 να μην έχει δύο, τρεις ανθρώπους, οι οποίοι θα βάζουν σφραγίδα στο οργανωτικό ποδοσφαιρικό κομμάτι και θα είναι υπεύθυνοι για την αναβάθμιση του κλαμπ σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας που αφορούν το ποδόσφαιρο.

Επαναλαμβάνω: Ανθρώπους σταθερούς, ανθρώπους που δεν θα έρχονται Γενάρη και θα φεύγουν Ιούνιο. Το ράβε-ξήλωνε έχει αποδειχθεί πολλάκις πως δεν είναι ο δρόμος προς την επιτυχία αλλά προς την απόλυτη αποτυχία. Ο Παναθηναϊκός δεν διαθέτει σταθερό διευθυντή ποδοσφαιρικού τμήματος που θα χαράξει συνολική φιλοσοφία, δεν διαθέτει σταθερό chief scouter(για την ακρίβεια δεν έχει καν τμήμα scouting), δεν έχει δικούς του γυμναστές και επιτελείο ανάλυσης και γενικά δεν έχει μία σταθερά ανθρώπων».

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουμε ούτε και την παραμικρή λέξη. Αν ανατρέξουμε και δύο ή τρία χρόνια πριν, πάλι τα ίδια θα βρούμε, με διαφορετικά λόγια αλλά το ίδιο νόημα. Η εξέλιξη, η πρόοδος, το επόμενο βήμα, η δημιουργία συνθηκών για να ξαναγίνει κανονικός ο Παναθηναϊκός είναι εκεί. Μπροστά στα μάτια των διοικούντων και συγκεκριμένα του Γιάννη Αλαφούζου. Όσο δεν τα βλέπουν, όσο τα αγνοούν, τόσο θα συνεχίζει ο σύλλογος να στέκει χιλιόμετρα μακριά από το κανονικό του μέγεθος.

 

 

 

 

πηγή: gazzetta.gr

Σαν Σήμερα: Ο Σαραβάκος βάζει τα θεμέλια για την πρόκριση στο Γκέτεμποργκ!

Previous article

Θυμήθηκε τον Παναθηναϊκό ο Ζιλμπέρτο Σίλβα! (Pic)

Next article

You may also like

Comments

Leave a Reply / Αφήστε σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.